Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Κοντά στην αγορά του ηλεκτρικού της δικτύου από την ολλανδική Tennet

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες σχετικά με τους όρους της πιθανής αγοράς και ενδέχεται να ανακοινώσει τη συμφωνία ακόμα και την Παρασκευή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Γερμανία: Κοντά στην αγορά του ηλεκτρικού της δικτύου από την ολλανδική Tennet

Η Γερμανία βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας για την αγορά του μεγαλύτερου ηλεκτρικού δικτύου της χώρας από την κρατική ολλανδική εταιρεία Tennet για λίγο περισσότερα από 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Bloomberg. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες σχετικά με τους όρους της πιθανής αγοράς και ενδέχεται να ανακοινώσει τη συμφωνία ακόμα και την Παρασκευή, σημείωσαν οι πηγές.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Γερμανία προσπαθεί να κλείσει την πολυαναμενόμενη συμφωνία λίγες εβδομάδες πριν από τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου. Το ντιλ αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις με τις δύο κυβερνήσεις να παζαρεύουν την τιμή. Μια επιπρόσθετη δυσκολία ήταν επίσης οι αποκλίνουσες απόψεις στον κυβερνώντα συνασπισμό του Βερολίνου σχετικά με το πώς θα δομηθεί η ιδιοκτησία του δικτύου μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, όπως είχε αναφέρει το Bloomberg πριν από έναν μήνα. 

Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο, επισήμαναν οι πηγές. Εκπρόσωποι του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών και του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της Tennet είπε ότι «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις».

Η σχεδιαζόμενη εξαγορά αποτελεί μέρος των γερμανικών προσπαθειών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αβεβαιότητα που προκαλείται από την απώλεια των ρωσικών ροών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό.

Ο στόχος της Γερμανίας να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045 απαιτεί μια μαζική αναμόρφωση του ενεργειακού δικτύου της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v