Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Το καταλονικό κόμμα Junts θα στηρίξει κυβέρνηση Σάντσεθ

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα νομοσχέδιο αμνηστίας για άτομα που εμπλέκονται στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τη Μαδρίτη.

Ισπανία: Το καταλονικό κόμμα Junts θα στηρίξει κυβέρνηση Σάντσεθ

Το ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα και το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts per Catalunya επιβεβαίωσαν σήμερα Πέμπτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία ώστε το δεύτερο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ (φωτό).

Οπως μεταδίδει το Reuters, το στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Santos Cerdan, δήλωσε ότι η συμφωνία με το κόμμα του αυτοεξόριστους στο Βέλγιο πρώην ηγέτη του Junts, Κάρλος Πουτζδεμόν, περιλαμβάνει ένα νομοσχέδιο αμνηστίας για άτομα που εμπλέκονται στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τη Μαδρίτη, καλύπτοντας γεγονότα μεταξύ 2012-2023. Οι δικαστές θα αποφασίσουν τα συγκεκριμένα ονόματα ατόμων για τα οποία θα ισχύει η αμνηστία, πρόσθεσε.

Η εξέλιξη ίσως τερματίσει μήνες αδιεξόδου στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Με την υποστήριξη επτά βουλευτών από το Junts, ο Σάντσεθ είναι έτοιμος να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη 178 βουλευτών στο κοινοβούλιο των 350 μελών της Μαδρίτης. 

Ωστόσο, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο αφού εγκριθεί ο νόμος περί αμνηστίας και καταγραφεί ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να γίνει πριν από τις 27 Νοεμβρίου ή αλλιώς θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v