Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοφανείς οι προκλήσεις στη Γάζα, παραδέχεται Ισραηλινός υπουργός

«Πολυμέτωπος πόλεμος, δεν μοιάζει με ό,τι έχουμε ζήσει στο παρελθόν», λέει ο Μπένι Γκαντζ. Επ' αόριστον στο Ισραήλ η ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα, δηλώνει ο Νετανιάχου. Αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε «ανθρωπιστικές παύσεις» για να απελευθερωθούν όμηροι, αλλά όχι σε εκεχειρία.

Πρωτοφανείς οι προκλήσεις στη Γάζα, παραδέχεται Ισραηλινός υπουργός

Ο υπουργός του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «πολυμέτωπο πόλεμο», περιγράφοντας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά και από οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο στρατός απέναντι στη Χαμάς και όχι μόνο.

«Το επίκεντρο είναι η Γάζα – αλλά παλεύουμε σε άμυνα και επίθεση στον βορρά και αλλού», δήλωσε από το στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ αναφερόμενος στη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση 7ης Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 20 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν νωρίτερα από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, ενώ εντείνονται οι επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη.

«Αυτός ο πόλεμος δεν μοιάζει με ό,τι έχουμε ζήσει στο παρελθόν», λέει ο Γκαντζ, επισημαίνοντας πόσο βαθιά αφομοιωμένη στον άμαχο πληθυσμό βρίσκεται η Χαμάς, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Μόνο ένας από τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούσε η Χαμάς απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και ο Γκαντζ λέει ότι το Ισραήλ θα κάνει οποιαδήποτε πολιτική ή στρατιωτική κίνηση είναι απαραίτητη για να απελευθερώσει τους υπόλοιπους.

«Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε σπίτι – με τη βία και με πολιτική δράση», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι οι σραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, προπύργιο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνο.

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ θα κάνει το λάθος της ζωής της αν εμπλακεί στον πόλεμο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς.

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Διαψεύδεται η επίθεση σε κομβόι που μετέφερε τον Μαχμούντ Αμπάς

Διαψεύδονται οι αναφορές τουρκικών ΜΜΕ που εμφάνιζαν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να έχει δεχτεί επίθεση από υποστηρικτές της Χαμάς, που φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής που τον συνόδευε σε συνάντηση στη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα Παλαιστίνιους αξιωματούχους, αμφισβητούν το γεγονός της επίθεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων λόγων ότι μεταδόθηκε κυρίως από τουρκικά ΜΜΕ.

 

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για ένοπλες συγκρούσεις σε προσφυγικό καταυλισμό της Ραμάλας, στο πλαίσιο δίωξης εναντίον εμπόρων ναρκωτικών.

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ περί ένοπλης επίθεσης στο προεδρικό κομβόι αυτοκινήτων στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα τα διαψεύδει κατηγορηματικά με ανακοίνωσή της. Τέτοιο συμβάν δεν συνέβη ποτέ, αναφέρει. 

Νωρίτερα, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το πρακτορείο EHA MEDYA, το οποίο μετέδωσε την είδηση ότι έγινε επίθεση με πυροβολισμούς κατά κομβόι που μετέφερε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ακούγονταν πυροβολισμοί, ενώ ένας άνδρας φαινόταν να πέφτει στο έδαφος.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση τα «Παιδιά του Abu Jandel», οι οποίοι έδωσαν 24ωρο τελεσίγραφο στον Μαχμούντ Αμπάς να δηλώσει ανοιχτά ότι είναι σε πόλεμο με την ισραηλινή κατοχή, διαφορετικά θα κάνουν ανταρσία.

Επ' αόριστον την ευθύνη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον, αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου απάντησε: «Αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται, όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.

Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Σε ό,τι αφορά (...) μικρές παύσεις -μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί-, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου στη συνέντευξη.

Αναφερόταν σε χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνδιάλεξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων, «για να δίνονται στους αμάχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».

«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά -ανθρωπιστικά αγαθά- να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου απάντησε «βεβαίως», «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει, και αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε, η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.

Περισσότεροι από 10.000 οι νεκροί στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται, με τον αριθμό των νεκρών στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος να φτάνει τουλάχιστον τους 10.022 από τις 7 Οκτωβρίου. Κατά το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται 4.104 παιδιά, 2.641 γυναίκες και 611 ηλικιωμένοι. Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι περίπου τα τρία τέταρτα των νεκρών ανήκουν σε ευάλωτους πληθυσμούς. Το υπουργείο ανέφερε επίσης 25.408 τραυματίες. Τουλάχιστον 152 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 1.400 στο Ισραήλ -στην πλειονότητά τους άμαχοι- κατά την ίδια περίοδο. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πως η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Με αφορμή τα σχόλια του Γκουτέρες, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την παραίτησή του, κατηγορώντας τον ότι έκανε «την ψευδή ανήθικη σύγκριση μεταξύ μιας βάναυσης τρομοκρατικής οργάνωσης που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και μιας νομοταγούς δημοκρατίας».

WSJ: Οι ΗΠΑ θα στείλουν «έξυπνες βόμβες» στο Ισραήλ

Και ενώ συνεχίζεται η αιματοχυσία, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει την παράδοση στο Ισραήλ «έξυπνων βομβών», εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε στις 31 Οκτωβρίου το Κογκρέσο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη παράδοση βομβών τύπου SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective). Πρόκειται για βόμβες που χρησιμοποιούνται για αεροπορικά πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας.

Η WSJ αναφέρει πως έλαβε γνώση της σχετικής αλληλογραφίας, από την οποία προκύπτει πως η θυγατρική της ισραηλινής Rafael Advanced Defence Systems στις ΗΠΑ, η Rafael USA, θα παραδώσει τις βόμβες στη μητρική εταιρεία αμυντικών συστημάτων προς χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, WSJ, Reuters, al Jazeera, Haaretz, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v