Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκουτιέρες: Σε νεκροταφείο παιδιών μετατρέπεται η Γάζα

Εκκληση για κατάπαυση πυρός από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Κομμένη στα δύο η Γάζα, επίθεση των Χούθι με drones κατά του Ισραήλ. Πιθανές ανθρωπιστικές παύσεις συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου. «Είμαστε ακόμα στην αρχή», διαμηνύει η Ουάσιγκτον.

Γκουτιέρες: Σε νεκροταφείο παιδιών μετατρέπεται η Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίστηκε από χθες Κυριακή ότι περικύκλωσε την πόλη της Γάζας και χώρισε την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας στα δύο, ενώ για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου υπήρξε ολική διακοπή των επικοινωνιών της.

«Σήμερα, υπάρχει η βόρεια Γάζα και η νότια Γάζα», δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό στάδιο» στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε «πρωτοφανείς βομβαρδισμούς» από το Ισραήλ, ενώ ο πάροχος τηλεπικοινωνιών Paltel ανέφερε άλλη μια διακοπή των επικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας και περίπου 450 τοποθεσίες που ανήκουν στην τρομοκρατική ομάδα χτυπήθηκαν, καθώς η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.

Μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Τζαμάλ Μούσα, τον επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της Χαμάς, λέει ο IDF.

 

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε έναν Παλαιστίνιο και προκάλεσε τον τραυματισμό αρκετών άλλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα.

«Το κτίριο φιλοξενεί 170 τραυματίες και εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους», ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) διαψεύδουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα άλλο ένα σμήνος μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εναντίον «ευαίσθητων» στόχων εντός του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των σιιτών ανταρτών και η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι στόχοι των drones ήταν «ποικίλοι και ευαίσθητοι». Λόγω της επίθεσης διακόπηκε «για ώρες» η δραστηριότητα στις βάσεις και τα αεροδρόμια που τέθηκαν στο στόχαστρο.

Συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου για πιθανές «ανθρωπιστικές παύσεις» 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν το ενδεχόμενο προσωρινών ανθρωπιστικών παύσεων στα χτυπήματα στη Γάζα, κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και συμφώνησαν να έχουν νέα συνομιλία τις επόμενες μέρες. «Πιστεύουμε ότι είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος των συζητήσεων», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Ισραήλ να προστατεύσει τους πολίτες του από τη Χαμάς, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξή του στο Ισραήλ και την προστασία των Ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς και όλες τις άλλες απειλές, ενώ τόνισε επίσης την επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να μειωθεί το τίμημα που πληρώνουν οι πολίτες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Γκουτιέρες: Ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Eκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός απηύθυνε τη Δευτέρα ο γενικός γραμμαετάς του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, λέγοντας ότι η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών.

Ο κ. Γκουτιέρες τόνισε ότι τον ανησυχούν βαθύτατα «οι ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου των οποίων είμαστε μάρτυρες».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και οι συνεχείς βομβαρδισμοί χτυπούν αμάχους, νοσοκομεία, καταυλισμούς προσφύγων, τζαμιά, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υπεράνω όλων στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Κανένα εμπλεκόμενο μέρος δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Γκουτιέρες υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται 1,2 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τα 2,7 εκατ. Παλαιστινίους που διαμένουν στη Γάζα.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πλέον σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περισσότερα από 4.100 παιδιά, ενώ άλλοι 25.408 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανέφερε.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN αργά την Κυριακή ότι οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα σταμάτησαν για αρκετές ώρες για δύο συνεχόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτραπεί στους αμάχους η ασφαλής διέλευση για να μετακινηθούν προς τα νότια της στενής παράκτιας λωρίδας.

Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά όπως η Χεβρώνα, η Καλκίλια, η Ναμπλούς, η Τζενίν, η Τουμπάς και η κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 9.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή σε σχεδόν ένα μήνα πολέμου, εκ των οποίων περισσότεροι από 4.000 είναι παιδιά. Ο απολογισμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται σε πυκνές, αστικές γειτονιές. Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 1.400 Ισραηλινοί.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία

Σημειώνεται πως η πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας έκανε ρίψη επείγουσας ιατρικής βοήθειας στο ιορδανικό νοσοκομείο στη Γάζα νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανάρτηση του βασιλιά της Ιορδανίας στο X, πρώην Twitter, και αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας που τραυματίστηκαν στον πόλεμο στη Γάζα. Θα είμαστε πάντα εκεί για τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας», δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Αυξάνονται οι πιέσεις στο Ισραήλ για εκεχειρία

Εν τω μεταξύ,  έχοντας απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ αναμένεται να δεχθεί συνεχείς πιέσεις σήμερα Δευτέρα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων κατά την επίθεσή του στη Γάζα, ενώ ένας διπλωματικός αιφνιδιασμός των ΗΠΑ στην περιοχή έχει στόχο να μειώσει τους κινδύνους κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Χωρίς να γίνουν από κοινού δηλώσεις τελείωσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην 'Αγκυρα. Βασικό θέμα στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά, ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποίησε επίσης την Κυριακή απροειδοποίητη επίσκεψη στη Δυτική Όχθη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος προσχώρησε στις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Αλλά αφού ο Μπλίνκεν επανέλαβε τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να βοηθήσει τη Χαμάς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε κάτι τέτοιο, εκτός αν απελευθερωθούν όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς. «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς από το λεξικό», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Στο Ισραήλ αναμένεται να βρεθεί σήμερα και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, προκειμένου να συζητήσει τον πόλεμο και πληροφορίες με ανώτατους αξιωματούχους, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ θα κάνει στάσεις και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής για να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την Κυριακή και «επανέλαβε την αταλάντευτη δέσμευσή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τόνισε τη σημασία τόσο της προστασίας των αμάχων όσο και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε το Πεντάγωνο. Ο Όστιν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να αποτρέψουν κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση».

Εξάλλου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις θα καλέσει ξένους ηγέτες αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη σύγκρουση και να προωθήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Γάζα, ανέφερε το γραφείο της.

Επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ: «Αρκετά!» 

Εν τω μεταξύ, οι διευθυντές των κυριότερων υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή -σπάνια- κοινή ανακοίνωσή τους με την οποία εκφράζουν αγανάκτηση για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούν «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με σοκ και φρίκη καθώς αυξάνεται εκθετικά ο αριθμός των χαμένων και ρημαγμένων ζωών», αναφέρει το κείμενο.

Οι ηγέτες 18 υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στηλίτευσαν τον ολοένα βαρύτερο απολογισμό των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, έναυσμα του οποίου ήταν η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, «ένας ολόκληρος πληθυσμός υφίσταται πολιορκία και επίθεση, απαγόρευση πρόσβασης στα απολύτως απαραίτητα προς το ζην, βομβαρδίζεται μέσα στο σπίτι του, σε καταφύγια, σε νοσοκομεία, σε χώρους λατρείας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ καλούν τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου και κάθε μέρος να τηρήσει τις υποχρεώσεις του δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να φθάσουν στον πληθυσμό, ειδικά τα πιο ευάλωτα μέλη του, προσθέτουν. «Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», καταλήγει το κείμενο. 

Πηγή: Reuters, Al Jazeera, Haaretz, Times of Israel, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v