Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ

Δεν στηρίζουμε σχέδια που «διαγράφουν σταδιακά» τους Παλαιστίνιους, υποστηρίζει ο Ερντογάν. Να λογοδοτήσει το Ισραήλ Ανακάλεσε τον πρέσβη από το Τέλ Αβίβ. Δεύτερα η συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν.

Κρίσιμη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Γάζα πρέπει να είναι μέρος ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και η Άγκυρα δεν θα υποστηρίξει κανένα σχέδιο που «διαγράφει σταδιακά τους Παλαιστίνιους» από την ιστορία.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μια ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να φτάσει στην Άγκυρα για συνομιλίες για τη Γάζα.

Η Τουρκία, η οποία έχει κλιμακώσει έντονα την κριτική της στο Ισραήλ καθώς έχει ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών και φιλοξενεί μέλη της Χαμάς, την οποία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης. Ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και προσφέρθηκε να δημιουργήσει ένα σύστημα για να το εγγυηθεί.

«Μόλις τελειώσουν όλα αυτά που συμβαίνουν, θέλουμε να δούμε τη Γάζα ως μια ειρηνική περιοχή που είναι μέρος ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, με εδαφική ακεραιότητα και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε ο Ερντογάν. 

«Θα υποστηρίξουμε φόρμουλες που θα φέρουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Δεν θα υποστηρίξουμε σχέδια που θα σκοτεινιάσουν περαιτέρω τις ζωές των Παλαιστινίων, που θα τους διαγράψουν σταδιακά από το προσκήνιο της ιστορίας».

Ο Ερντογάν είπε ότι ο αρχηγός πληροφοριών του ήταν σε επαφή με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές, καθώς και τη Χαμάς, αλλά δεν θα θεωρούσε πλέον τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως συνομιλητή του. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν θέλει να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη το Σάββατο για να διαδηλώσουν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ την παραμονή της επίσκεψης του Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις, αφού το Ισραήλ ανακάλεσε τους απεσταλμένους του στην Τουρκία τον περασμένο μήνα. Οι ισραηλινοί διπλωμάτες στην Τουρκία είχαν εγκαταλείψει τη χώρα προτού τους ανακαλέσει το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους μετά την εκδήλωση διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η κίνηση της Άγκυρας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της ήταν «ένα ακόμη βήμα για να συμπαραταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η Τουρκία εργαζόταν για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ μετά από χρόνια αντιπαράθεσης.

Ο Ερντογάν, τέλος, είπε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για αυτά που περιέγραψε ως εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι η αποτυχία να το κάνει θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v