Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν για το μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς

(upd) Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στη Λωρίδα της Γάζας στο μέλλον, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Νέα έκκληση των Ισραηλινών στους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα.

Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν για το μέλλον της Γάζας μετά τη Χαμάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε σήμερα απροειδοποίητη επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων που έχουν προκληθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ με την Χαμάς.

Ο Αντονι Μπλίνκεν είπε στον Μαχμούντ Αμπάς, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στη Λωρίδα της Γάζας στο μέλλον, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Το μέλλον της Γάζας δεν ήταν στο επίκεντρο της συνάντησής τους, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή φάνηκε πρόθυμη να παίξει ρόλο", πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Από την πλευρά του, ο Αμπάς υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να αναλάβει την εξουσία μόνο αν βρεθεί μια "συνολική πολιτική λύση" για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση που θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

"Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης, θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης για τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμπάς.

Ευχαριστώντας τον Αμπάς επειδή βοήθησε να διατηρηθεί η ηρεμία στη Δυτική Όχθη, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας "δεν θα πρέπει να εκτοπιστούν βίαια".

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία που έκαναν χθες Άραβες αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις. Ο Αντονι Μπλίνκεν επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς που είναι σύμφωνα με το Ισραήλ ο στόχος του. Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Επίσης έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφός της μετά τις 7 Οκτωβρίου.

"Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόλεμο της γενοκτονίας και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα στα χέρια του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου", είπε ο Αμπάς.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. "Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους", πρόσθεσε ο Μίλερ.

Οι Μπλίνκεν και Αμπάς "συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι", είπε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια "αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή" θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση στο μεταξύ.

Η συνάντηση Μπλίνκεν-Αμπάς ήταν η δεύτερη μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Όχθη. Δεν είχε προαναγγελθεί και το πρακτορείο Reuters συμφώνησε να μη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της επίσκεψης μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί για λόγους ασφαλείας.

«Παράθυρο» λίγων ωρών για να φύγουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε και πάλι σήμερα, Κυριακή, στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας 'παράθυρο' λίγων ωρών για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 πμ έως τις 2 μμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έγραψε αργά χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή. Η ανάρτηση, στα αραβικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας».

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα να μετακινηθούν προς τις νότιες περιοχές του θύλακα. Σύμφωνα με τον στρατό, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι το έχουν ήδη κάνει.

 

Βλέπει πρόοδο ο Μπάιντεν στο θέμα της «ανθρωπιστικής παύσης»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι σημειώνεται πρόοδος στην επίτευξη της "ανθρωπιστικής παύσης" στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, που ζητεί η Ουάσινγκτον, προκειμένου η παύση αυτή να συμβάλει στην προστασία των αμάχων και στην προώθηση περισσότερης βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πρόοδος σε αυτό το θέμα, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε "ναι", καθώς έβγαινε από μια εκκλησία στο Ντέλαγουερ και προτού μπει στο αυτοκίνητό του, κι ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Χτύπημα στον καταυλισμό Αλ Μαγκάζι 

Τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ του Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) σχετικά με το συγκεκριμένο πλήγμα.

Φτάνουν τις 9.500 οι νεκροί

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι μάχες στη Γάζα έχουν αφήσει συνολικά 9.488 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 3.900 παιδιά. Άλλοι 2.000 άνθρωποι αγνοούνται, πιθανώς βρίσκονται κάτω από ερείπια. Οι απολογισμοί αναφέρθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Γάζα, συνολικά 28 από την έναρξη του χερσαίου πολέμου.

Κινδυνεύει με κατάρρευση η συμφωνία

Μια συμφωνία που θα επιτρέψει σε ξένους και διπλούς υπηκόους να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται ότι υπονομεύουν τους όρους της.

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της ομάδας υποστήριξε ότι το Ισραήλ στοχεύει ασθενοφόρα και εμποδίζει τους Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να αναζητήσουν θεραπεία στη γειτονική Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα αεροπλάνα του βομβάρδισαν ένα ασθενοφόρο που χρησιμοποιήθηκε από μαχητές της Χαμάς που βρισκόταν σε «ζώνη μάχης», ενώ Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να εκκενώσει ορισμένους από τους τραυματίες μαχητές της.

Χάθηκαν 21 μέλη της ίδιας οικογένειας

Είκοσι ένα μέλη από την ίδια οικογένεια Παλαιστινίων σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις που είχαν ως στόχο τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

«Τα θύματα ανήκουν στην οικογένεια του Αμπού Χασίρα, ο ισραηλινός βομβαρδισμός στοχοποίησε το σπίτι του, γεμάτο με γυναίκες και παιδιά», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Facebook.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές.

 

με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v