Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανθρωπιστικές παύσεις ζητά από τον Νετανιάχου ο Άντονι Μπλίνκεν

(upd3) «Δεν περικυκλώνουμε απλώς την πόλη, αλλά καταστρέφουμε στόχους της Χαμάς μέσα στην αστική περιοχή», δηλώνει ο ισραηλινός στρατός. Μεγαλώνει το δράμα για τους αμάχους. Επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά ισραηλινών στόχων.

Ανθρωπιστικές παύσεις ζητά από τον Νετανιάχου ο Άντονι Μπλίνκεν

Το Ισραήλ ενημέρωσε ότι οι δυνάμεις του πιέζουν βαθύτερα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προέλασης στην πόλη της Γάζας στον βορρά, εν μέσω σφοδρών μαχών κατά των μαχητών της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πέραν των περιχώρων της πόλης της Γάζας, στην επιχείρησή του εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ έχει χάσει 332 στρατιώτες από τότε που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης. Ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 242, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, όπως θυμίζει το Bloomberg, o Τζο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να «παύσουν» τις μάχες για να δοθεί χρόνος για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από τη Γάζα

Χαμάς και Χεζμπολάχ εκτόξευσαν ρουκέτες από τον Λίβανο

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο εκτόξευσαν δώδεκα ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης ανέφεραν ότι από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι στην Κιριάτ Σμόνα.

Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση, ένα κτίριο χτυπήθηκε και πολλά αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Λίγη ώρα αργότερα, μια πηγή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση αυτή εξαπέλυσε ταυτόχρονα 19 διαφορετικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Σύμφωνα με αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, στους στόχους περιλαμβάνονταν και θέσεις του ισραηλινού στρατού. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι επέφερε ένα «μεγάλο πλήγμα» στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, σε απάντηση για τις εκτοξεύσεις πυραύλων νωρίτερα από τον νότιο Λίβανο.

Ο στρατός έπληξε με την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό «υποδομές και γενικά επιτελεία των μαχητών» της Χεζμπολάχ καθώς και άλλες υποδομές που ανήκουν στο σιιτικό «τρομοκρατικό κίνημα» που στηρίζεται από το Ιράν.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «με πλήρη ισχύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα προτρέψει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σειρά σύντομων παύσεων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα ώστε να επιτραπεί η ασφαλής απελευθέρωση ομήρων και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Το μήνυμα έρχεται καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλυψε την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συμφωνήσει να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς στις 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να επιτραπεί η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, της 59χρονης Τζούντιθ Ράαναν και της 17χρονης κόρης της Νάταλι Ράαναν.

Η ώθηση για τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές παύσεις», όπως τις αποκαλούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα θίξει ο Μπλίνκεν στις συνομιλίες του με τον Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους όταν φτάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή, για ακόμη έναν γύρο διπλωματίας εν μέσω σκληρών μαχών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, μεταδίδουν οι New York Times.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή.

«Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν ότι το αίτημα για παύσεις είναι πολύ διαφορετικό από μια συνολική κατάπαυση του πυρός, η οποία -όπως εκτιμά η κυβέρνηση Μπάιντεν- θα ωφελούσε τη Χαμάς επιτρέποντάς της να ανασυγκροτηθεί από τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενη πίεση να ανταποκριθεί σε αυτό που οι ανθρωπιστικές ομάδες αποκαλούν επείγουσα κρίση για τους αμάχους της Γάζας, καθώς υπάρχει έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων. 

Οποιαδήποτε προσωρινή παύση δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Προσπαθούμε να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων», εξήγησε.

«Μπήκαμε μέσα στην πόλη»

Ο αρχηγός του Επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Χερζί Χαλεβί δήλωσε ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας αφού την περικύκλωσαν από διάφορες κατευθύνσεις.

Οι δυνάμεις των IDF δεν έχουν περικυκλώσει απλώς την πόλη της Γάζας, αλλά βρίσκονται «σε σημαντικά σημεία εντός της πόλης, μέσα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Χαμάς, καταστρέφοντας υπόγειους και υπέργειους στόχους και σκοτώνοντας τρομοκράτες», ανέφερε.

«Οι δυνάμεις μας μάχονται σε μια πυκνή και δύσκολη αστική περιοχή, που απαιτεί θάρρος και επαγγελματισμό, και προελαύνουν», δήλωσε από βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ισραηλινή Αεροπορία δραστηριοποιείται «με σημαντική δύναμη», είπε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «λιγότερο από το μισό» της δύναμής της χρησιμοποιείται στη Γάζα. Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της είναι ετοιμοπόλεμο με γεμάτες βόμβες «σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη επίθεσης σε άλλα μέτωπα».

Ο Χαλεβί είπε ότι ο πόλεμος έχει «ένα οδυνηρό τίμημα», με 18 στρατιώτες νεκρούς στη χερσαία επιχείρηση μέχρι στιγμής. Ωστόσο, επισήμανε ότι «ο ισραηλινός στρατός έχει το πάνω χέρι και κάθε μέρα σκοτώνονται πολλές δεκάδες στελέχη της Χαμάς».

«Εκτιμούμε θερμά την παρουσία του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ μαζί μας, σε βαθιά συνεργασία, ενισχύοντας επίσης την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ σύμφωνα με την πολιτική ασφαλείας μας», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες καυσίμων στη Γάζα, είπε ότι τα καύσιμα θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία εάν και όταν τελειώσουν.

«Ελέγχουμε την κατάσταση στη Λωρίδα κάθε μέρα. Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα μας λένε ότι θα τελειώσουν τα καύσιμα στα νοσοκομεία και δεν έχουν τελειώσει. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, τα καύσιμα θα μεταφερθούν, υπό επίβλεψη, στα νοσοκομεία και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα φτάσουν στις υποδομές της Χαμάς και δεν θα εξυπηρετήσουν τους πολεμικούς στόχους της».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα, αλλά βοηθά με την επιβεβλημένη ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και νερό.

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων. Δεν έχω δώσει καμία τέτοια οδηγία και το πολεμικό συμβούλιο δεν ενέκρινε καμία απόφαση», τόνισε.

WSJ: Η Wagner μπορεί να προμηθεύσει τη Χεζμπολάχ με συστήματα αεράμυνας

Oι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι η ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner μπορεί να προμηθεύσει με σύστημα αεράμυνας τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πρόκειται για το σύστημα SA-22, το οποίο χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αναχαιτίσει αεροσκάφη.

Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποστολής του SA-22 στο Λίβανο και παρακολουθεί συζητήσεις ανάμεσα στη Wagner και τη Χεζμπολάχ, τονίζει η WSJ.

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να υποδεχθεί περίπου 7.000 αλλοδαπούς από τη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι συνεργάζεται με άλλα κράτη για να διευκολύνει την εκκένωση από τη Γάζα περίπου 7.000 αλλοδαπών, από περισσότερες από 60 χώρες.

Το υπουργείο ανέφερε ότι συναντήθηκε με ξένους πρεσβευτές και άλλους αξιωματούχους για να τους ενημερώσει σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για να βγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.

Μεγαλώνει το δράμα για τους αμάχους

Το ανθρωπιστικό δράμα για τους αμάχους στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια μεγαλώνει καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται ότι προχώρησε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε τρίτο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνοντας τα θύματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera αλλά και παλαιστινιακών αρχών από τους βομβαρδισμούς υπάρχουν θύματα ενώ ρουκέτες έπληξαν σχολείο στον Τζαμπαλίγια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διέψευσε.

Παύση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ζητάει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ. τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον (σ.σ. Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ) Σίσι για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η αμερικανική προεδρία διευκρίνισε επιπλέον πως ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν με τις συγκεκριμένες φράσεις στην πρόσφατη απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων οι οποίες κρατούνταν όμηροι της Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται μέχρι σήμερα να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας πως αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς, έχει πάντως καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, ή αμάχων, ή τραυματιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v