Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκένσλερ (SEC): Το AI μπορεί να προκαλέσει την επόμενη χρηματοοικονομική κρίση

Η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης για την πραγματοποίηση επενδύσεων μπορεί να ενέχει μεγάλους κινδύνους για τις αγορές, προειδοποίησε ο πρόεδρος της SEC.

Γκένσλερ (SEC): Το AI μπορεί να προκαλέσει την επόμενη χρηματοοικονομική κρίση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, τόνισε ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στις επενδύσεις με τη χρήση μεγάλης βάσης δεδομένων για την «πρόβλεψη πραγμάτων που θα ήταν αδιανότητα πριν από μια δεκαετία».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι νέες αυτές δυνατότητες ενέχουν μεγάλους κινδύνους

«Ένα ζήτημα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε ρίσκο σε όλο το σύστημα» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Marketwatch.

«Καθώς πολλοί δρώντες στις χρηματοοικονομικές αγορές βασίζονται σε ένα ή δύο ή τρία μοντέλα [τεχνητής νοημοσύνης] δημιουργείται μια μονοκαλλιέργεια, δημιουργείται μια αγέλη» σημείωσε.

Όπως τόνισε, αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο γιατί αν υπάρχει ένα λάθος στο μοντέλο μπορεί να έχει αντίκτυπο στις αγορές σε μια δύσκολη περίοδο, προκαλώντας απότομες και απρόβλεπτες μεταβολές στις τιμές. 

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα το cloud και τις μηχανές αναζήτησης όπου έχουν κυριαρχήσει ένας ή δύο μεγάλοι παίχτες και εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο και στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v