Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα τραγωδία στη Γάζα, απελευθέρωση ομήρων προαναγγέλλει η Χαμάς

(upd4) Δεκάδες θύματα μετά από χτύπημα σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπαλίγια. Τι υποστηρίζει το Τελ Αβιβ. Επεκτείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Γάζας. Νεκρός ο διοικητής της Χαμάς που ευθύνεται για το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

Νέα τραγωδία στη Γάζα, απελευθέρωση ομήρων προαναγγέλλει η Χαμάς

Το σύστημα αεράμυνας Arrow αναχαίτισε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από την «περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας» προς το Ισραήλ, γνωστοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν την τροχιά του πυραύλου και τον αναχαίτισαν «στην πιο κατάλληλη επιχειρησιακά ώρα και τοποθεσία».

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Υεμένη, με στόχο τη πόλη Εϊλάτ στο Νότο. Σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του αμυντικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας Arrow στον τρέχοντα πόλεμο, λέει ο στρατός.

Παράλληλα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν πυρήνα τρομοκρατών στο νότιο Λίβανο, που προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επίθεση με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, καθώς και άλλη τοποθεσία της Χεζμπολάχ στην περιοχή ως απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ.

Σειρήνες ήχησαν το απόγευμα στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ μετά από επίθεση με μπαράζ ρουκετών. Δεν υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις ή τραυματισμούς.

Το IDF ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα το πρωί μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν άλλους «εχθρικούς στόχους» —που πιστεύεται ότι ήταν drones— που πετούσαν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

«Όλες οι απειλές αναχαιτίστηκαν έξω από το έδαφος του κράτους του Ισραήλ. Δεν εντοπίστηκε εισβολή στο ισραηλινό έδαφος», προσθέτει ο IDF.

Δεκάδες νεκροί από χτύπημα σε νοσοκομείο προσφυγικό καταυλισμό

Δεκάδες πτώματα τυλιγμένα με λευκά σεντόνια κείτονταν σήμερα στο έδαφος, στον περίβολο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας -- θύματα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.

Το νοσοκομείο ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο από βαριά τραυματίες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Γιατροί υποχρεώθηκαν να χειρουργούν στους διαδρόμους, καθώς οι αίθουσες των χειρουργείων ήταν γεμάτες, όπως εξήγησαν.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων, τις διακοπές ρεύματος και τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που τραντάζουν τις πτέρυγες νοσοκομείων, οι χειρουργοί στη Γάζα εργάζονται νυχθημερόν προσπαθώντας να σώσουν ασθενείς που δεν σταματούν να συρρέουν. "Προχωράμε ώρα με την ώρα γιατί δεν ξέρουμε πότε θα δεχθούμε ασθενείς. Αρκετές φορές χρειάστηκε να διαμορφώσουμε χώρους χειρουργείου σε διαδρόμους και μερικές φορές σε αίθουσες αναμονής του νοσοκομείου", είπε ο δρ Μοχάμεντ αλ-Ρουν.

Ο γιατρός έκανε τη δήλωση αυτή αμέσως μετά τον βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έχει προωθηθεί ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τα αποθέματα καυσίμων για τη λειτουργία γεννητριών κοντεύουν να εξαντληθούν, λένε οι γιατροί.

Η επιδρομή στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές του θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επιδρομή.

Ισραήλ: Χτυπήσαμε για να σκοτώσουμε ανώτατο διοικητή της Χαμάς 

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, τονίζοντας ότι είχε στόχο έναν ανώτατο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραήμ Μπιάρι, ο οποίος θεωρείτο ένας από τους υπεύθυνους για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, κατέστρεψε "τουλάχιστον 20 κτίρια" στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

"Σφαγή στην Τζαμπαλίγια, περισσότερα από 20 κτίρια ισοπεδώθηκαν, καταπλακώνοντας κατοίκους και περισσότεροι από 50 μάρτυρες έφτασαν στο νοσοκομείο", ανακοίνωσε το υπουργείο σε μήνυμα προς τα μέσα ενημέρωσης. Δεκάδες κάτοικοι του καταυλισμού "βρίσκονται κάτω από τα ερείπια", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η "εξόντωση" του διοικητή της Χαμάς "πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης για την καταπολέμηση τρομοκρατών και υποδομών τους, που ανήκουν στο κεντρικό τάγμα της Τζαμπαλίγια, το οποίο είχε αναλάβει τον έλεγχο πολιτικών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας".

"Το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή, καθώς και στην ικανότητά της να διευθύνει τις επιθέσεις της κατά Ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας", πρόσθεσε.

"Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών" που βρίσκονταν μαζί με αυτόν τον διοικητή της Χαμάς σκοτώθηκαν, δήλωσε ο στρατός. "Οι υπόγειες υποδομές που χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες, κατέρρευσαν μετά την επίθεση", πρόσθεσε ο στρατός.

Ένας κάτοικος του καταυλισμού, ο Ραγέμπ Ακέλ, 41 ετών, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "άκουσε μια τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε ολόκληρη την Τζαμπαλίγια". "Πήγα να δω και ήταν μια σκηνή που θύμιζε σεισμό", δήλωσε. "Είναι φρίκη, μεγάλος αριθμός νεκρών, τραυματιών, είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια".

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 8.525 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.542 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους που δεν είναι Ισραηλινοί

Την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Άμπου Ουμπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί αλλά υπήκοοι άλλων χωρών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αμφισβήτησε τη χθεσινή ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί απελευθέρωσης μιας γυναίκας. Ο Άμπου Ουμπέιντα υποστήριξε πως η Ορί Μεγκιντίς – η δεκανέας του ισραηλινού στρατού που, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των IDF και της Σιν Μπετ, απελευθερώθηκε χθες Δευτέρα σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας – δεν ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.

Επαναλαμβάνοντας τις απειλές του ότι η Λωρίδα της Γάζας θα γίνει «νεκροταφείο» για τους Ισραηλινούς στρατιώτες, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα υποστεί «συντριπτική ήττα» που θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Η Αίγυπτος είπε ότι θα ανοίξει τη συνοριακή διάβαση της Ράφας την Τετάρτη για να αφήσει ορισμένους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν.

Μαίνονται οι μάχες στη Γάζα

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ξεκαθαρίζει χθες ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι «αυτή είναι η ώρα του πολέμου».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν, δύο 20χρονοι επιλοχίες, και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τρομοκράτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε ένοπλους της Χαμάς στο τεράστιο δίκτυο υπόγειων τούνελ των ισλαμιστών στη Γάζα.

Οι σήραγγες αποτελούν βασικό στόχο για το Ισραήλ, καθώς επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του εντός της Γάζας σε μια προσπάθεια να εξοντώσει το κυβερνών ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση πριν από τρεις εβδομάδες, που σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Οι μαχητές της Χαμάς απάντησαν με αντιαρματικούς πυραύλους και πολυβόλα, ανέφερε το Ισραήλ.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς και έπληξε στόχους στη βόρεια Γάζα, στο πλαίσιο των διευρυμένων χερσαίων επιχειρήσεων στον θύλακα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έδειξαν τα στρατεύματα της χώρας στην κορυφή ενός ξενοδοχείου περίπου 2 μίλια μέσα στη Λωρίδα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν τη Γάζα με επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα και από αέρος κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας βορειοδυτικές περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα όπου ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούσαν στο έδαφος, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Η Χαμάς από την πλευρά της γνωστοποίησε πως οι μαχητές της εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους προς τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια και νότια Γάζα νωρίς το πρωί της Τρίτης, καθώς τα άρματα μάχης και το πεζικό του Ισραήλ επιτέθηκαν στην κύρια πόλη του θύλακα, εγείροντας ανησυχίες για την κατάσταση των Παλαιστίνιων αμάχων.

Στη Γάζα, περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 3.200 παιδιά. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amirabdollahian ζήτησε να χρησιμοποιηθούν οι «τελευταίες πολιτικές ευκαιρίες» για να σταματήσει ο πόλεμος.

 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν τον κύριο δρόμο της Γάζας από βορρά προς νότο τη Δευτέρα και επιτέθηκαν στην πόλη της Γάζας από δύο κατευθύνσεις.

Οι ταξιαρχίες αλ-Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα του κυβερνώντος στη Γάζα κινήματος Χαμάς, δήλωσαν ότι οι μαχητές συγκρούστηκαν νωρίς την Τρίτη με τις ισραηλινές δυνάμεις που «εισέβαλαν στον νότιο άξονα της Γάζας, (μεταξύ άλλων) με πολυβόλα, και στόχευσαν τέσσερα οχήματα με πυραύλους αλ-Γιασίν 105», αναφερόμενοι σε αντιαρματικούς πυραύλους τοπικής παραγωγής.

Οι μαχητές στόχευσαν επίσης δύο ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στη βορειοδυτική Γάζα με τους πυραύλους, δήλωσε η αλ-Κασάμ.

Εξάλλου, το Ισραήλ έκανε λόγο για  νέες επιχειρήσεις εναντίον ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι τέσσερις άνδρες σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στην πόλη Τζενίν. Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε δύο αεροπορικές επιδρομές σε προσφυγικό καταυλισμό, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

 

Ισραήλ: Νεκρός ο διοικητής της Χαμάς που ευθύνεται για το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Beit Lahiya της Χαμάς, Nisam Abu Ajina, σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το IDF, ο Abu Ajina ήταν υπεύθυνος για τη διοίκηση των τρομοκρατών της Χαμάς που πραγματοποίησαν τη θανατηφόρα επίθεση στο κιμπούτς Ερέζ και το Νετίβ Χασάαρα στις 7 Οκτωβρίου.

Ο στρατός λέει ότι προηγουμένως διοικούσε τις εναέριες δυνάμεις της Χαμάς και εργάστηκε για την ανάπτυξη των drones και των αλεξίπτωτων πλαγιάς της τρομοκρατικής ομάδας, που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο IDF αναφέρει ότι η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών. Προσθέτει ότι «η εξάλειψή του αποτελεί σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς να διαταράξει τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού» στη Λωρίδα της Γάζας

 

Βομβαρδίζεται περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξέφρασε έντονη ανησυχία σήμερα για τα ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Βρίσκονται σε εξέλιξη «συνεχή πλήγματα του πυροβολικού και της αεροπορίας στην περιοχή Τελ αλ Χάουα, όπου είναι το νοσοκομείο Αλ Κουντς», τόνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας μέσω X (πρώην Twitter).

«Το κτίριο τρέμει και οι εκτοπισμένοι άμαχοι και οι ομάδες που εργάζονται έχουν καταληφθεί από φόβο και πανικό», πρόσθεσε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως η περιοχή βομβαρδιζόταν και το βράδυ της Κυριακής. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έλαβε διαταγή του ισραηλινού στρατού να το εκκενώσει.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τη διαταγή αυτή «βαθιά ανησυχητική», κρίνοντας πως θα ήταν αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών του. «Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς, χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μέσω X.

Εκτός από τους ασθενείς, το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχει υποδεχθεί κάπου 14.000 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για να κρύβει όπλα και μαχητές. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Iσραηλινός στρατός: Τουλάχιστον 240 όμηροι κρατούνται στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του IDF υποναύαρχος Daniel Hagari ανακοίνωσε ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ειδοποιήσει τις οικογένειες 240 ομήρων ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων ατόμων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 245.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αριθμός δεν είναι οριστικός καθώς ο στρατός ερευνά νέες πληροφορίες.

Περιπλέκεται η προσπάθεια απελευθέρωσης ομήρων

Και ενώ μαίνονται οι μάχες, Αμερικανοί αξιωματούχοι επικεντρώνονται έντονα στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα -μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί πολίτες-, ένα έργο που, όπως λένε πηγές, περιπλέκεται τώρα περισσότερο από την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Το CNN σημειώνει πως οι ΗΠΑ παραμένουν μέρος των συνεχιζόμενων συνομιλιών στις οποίες συμμετέχουν το Ισραήλ, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Χαμάς για την απομάκρυνση μιας μεγάλης ομάδας ομήρων από τη Γάζα, και οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τώρα την πίεση του Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν καλέσει το Ισραήλ να εξετάσει τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές παύσεις» που μπορούν να επιτρέψουν την έξοδο των αμάχων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων, και την είσοδο βοήθειας.

Δίνοντας μια γεύση για το πόσο απρόβλεπτη και ρευστή παραμένει η κατάσταση, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι πιστεύουν πως οι προοπτικές να βγουν οι όμηροι θα μπορούσαν να περιγραφούν ως «50/50».

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η «πολιτική τάξη» επιδεινώνεται στη Γάζα μετά από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών, με ανθρώπους να εισβάλλουν σε αποθήκες για να πάρουν είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πίεσε τον Νετανιάχου την Κυριακή να αυξήσει «αμέσως και σημαντικά» τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Νέα ισραηλινά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο εναντίον θέσεων του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. «Μαχητικά αεριωθούμενα έπληξαν υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ανέφερε μέσω X (πρώην Twitter). Ανάμεσα στις «υποδομές» που επλήγησαν από τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν «όπλα, θέσεις και εγκαταστάσεις» του κινήματος, πρόσθεσε.

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου εντείνει τις ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς μπορεί να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα νέο θάνατο μαχητή της, που αύξησε σε 47 τον αριθμό των μελών της που έχουν σκοτωθεί μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες πως κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η εμπλοκή της χώρας του στη σύρραξη, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να αποκλείσει την εξάπλωσή του «σε όλη την περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, CNN, Guardian, Israel Times

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v