Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρή επίθεση υπουργών σε Νετανιάχου, διέγραψε Tweet

Προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες. Ο υπουργός Αμυνας, ο επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα» και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική. To tweet διαγράφηκε.

Σφοδρή επίθεση υπουργών σε Νετανιάχου, διέγραψε Tweet

Με ένα tweet αργά το βράδυ του Σαββάτου το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι δεν είχε προειδοποιηθεί από τους υπεύθυνους ασφαλείας για επικείμενη επίθεση της Χαμάς, προκαλώντας έντονη κριτική για την προφανή προσπάθεια να αποφύγει την ευθύνη για την καταστροφή. Διέγραψε την ανάρτηση περίπου εννέα ώρες αργότερα, γράφουν οι Israel Times.

«Σε αντίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς: Σε καμία περίπτωση και σε κανένα στάδιο δεν προειδοποιήθηκε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου για τις πολεμικές προθέσεις της Χαμάς», ανέφερε το tweet, που δημοσιεύτηκε λίγο μετά τη 01:00 τοπική ώρα, ώρες αφότου ο Νετανιάχου έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον υπουργό Μπένι Γκαντζ.

«Αντίθετα, όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών και του επικεφαλής της Shin Bet, εκτίμησαν ότι η Χαμάς είχε ελεγχθεί και αναζητούσε μια διευθέτηση. Αυτή η αξιολόγηση υποβλήθηκε ξανά και ξανά στον πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο από όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και την κοινότητα πληροφοριών, μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η δήλωση του Νετανιάχου, που έδειχνε να κατηγορεί τους αξιωματούχους ασφαλείας για τις αποτυχίες που οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αντί να αναλάβει ο ίδιος οποιαδήποτε ευθύνη, προκάλεσε έντονη κριτική το πρωί της Κυριακής, μεταξύ άλλων από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακαλέσει τη δήλωσή του και να σταματήσει να ασχολείται με αυτό το θέμα», έγραψε ο Gantz ως απάντηση σήμερα, σε αυτό που φαινόταν να είναι η πρώτη δημόσια διαφωνία μεταξύ των δύο από τότε που ο αρχηγός του κόμματος Εθνική Ενότητα εντάχθηκε στον συνασπισμό μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Σήμερα το πρωί συγκεκριμένα, θέλω να υποστηρίξω και να ενισχύσω όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και τους στρατιώτες των IDF, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του επιτελείου των IDF, του αρχηγού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, του αρχηγού της Shin Bet», πρόσθεσε ο Gantz. «Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, η ηγεσία πρέπει να επιδεικνύει υπευθυνότητα, να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να ενισχύει τις δυνάμεις με τρόπο ώστε να καταλαβαίνουν τι απαιτούμε από αυτές… ο πρωθυπουργός πρέπει να ανακαλέσει τη δήλωσή του».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ, ο οποίος αρνήθηκε να ενταχθεί στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης πολέμου, έγραψε στο Twitter ότι «ο Νετανιάχου πέρασε την κόκκινη γραμμή απόψε» και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη.

«Ενώ στρατιώτες και αξιωματικοί του IDF πολεμούν γενναία εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, [ο πρωθυπουργός] προσπαθεί να τους κατηγορήσει, αντί να τους υποστηρίξει. Οι προσπάθειες να αποφύγει την ευθύνη και να ρίξει την ευθύνη στο κατεστημένο ασφαλείας αποδυναμώνει τον IDF ενώ πολεμά τους εχθρούς του Ισραήλ», είπε ο Λαπίντ.

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Νετανιάχου, είπε το πρωί της Κυριακής στο δημόσιο ραδιόφωνο Kan: «Η ευθύνη είναι κάτι που αναλαμβάνεις στην αρχή της δουλειάς σου, όχι στη μέση». Ο Κοέν σημείωσε ότι όταν ηγήθηκε της Μοσάντ, «ό,τι συνέβη στην υπηρεσία, από πάνω μέχρι κάτω, ήταν δική μου ευθύνη».

Ο Κοέν, ο οποίος άφησε τη θέση του τον Ιούνιο του 2021, είπε ότι δεν ήθελε να εξετάσει «αν υπήρξαν προειδοποιήσεις» που οδήγησαν στην καταστροφική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Κοέν πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε εκθέσεις πληροφοριών από τότε που άφησε τον ρόλο του, αλλά ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών είναι αυτοί που είναι τελικά υπεύθυνοι για την κατανόηση των εκθέσεων πληροφοριών και τη διαβίβαση αυτών των πληροφοριών στα κατάλληλα κανάλια.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ συμμετείχε επίσης στην κριτική για τη διαγραμμένη ανάρτηση του Νετανιάχου, γράφοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, αλλά το όλο λανθασμένο consept». Ο Μπεν Γκβιρ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια τέτοια συζήτηση «δεν είναι για τώρα».

Χθες ο Νετανιάχου στη συνέντευξη τύπου δεν ανέλαβε οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας. «Μετά τον πόλεμο όλοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου», είπε, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Όμως, τόνισε, «υπήρξε μια φοβερή κατάρρευση».

Αρνήθηκε επίσης να δεσμευτεί για τη σύσταση μιας κρατικής εξεταστικής επιτροπής - της πιο ισχυρής ερευνητικής επιτροπής - για τη διερεύνηση των αστοχιών που επέτρεψαν τις φρικαλεότητες της Χαμάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v