Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαφές ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Βλέπει απόπειρα της Χαμάς να εκτροχιάσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με Ισραήλ.

Επαφές ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τη Γάζα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συζήτησαν τις προσπάθειες να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τρίτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο τους μίλησαν για «συνεχείς διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες για την αποτροπή "κρατικών και μη κρατικών παραγόντων" από τη διεύρυνση της σύγκρουσης» και συμφώνησαν να συνεχίσουν «ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Και οι δύο ηγέτες επαίνεσαν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες επέκριναν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα και προειδοποίησαν να μην πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση, λέγοντας ότι θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση εκεί.

Ο Μπάιντεν νωρίτερα την Τρίτη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι η βοήθεια δεν ρέει στη Γάζα «αρκετά γρήγορα».

Μια χερσαία εισβολή είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω το δημόσιο αίσθημα σε όλη τη Μέση Ανατολή και να ασκήσει πρόσθετη πίεση στις κυβερνήσεις της περιοχής που έχουν ομαλοποιήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Χαμάς ότι πραγματοποίησε την επίθεσή της εν μέρει για να ανακόψει τις προσπάθειες του Ισραήλ να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία

Ο Μπάιντεν και ο διάδοχος «επιβεβαίωσαν τη σημασία της προσπάθειας για μια βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις υποχωρήσει η κρίση, βασιζόμενοι στο έργο που είχε ήδη ξεκινήσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v