Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουγγαρία: Στο 12,5% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Η πτώση του πληθωρισμού έχει επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας να προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων 500 μονάδων βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Ουγγαρία: Στο 12,5% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 12,25% την Τρίτη, επιβραδύνοντας τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας που καθιστά ευάλωτο το φιορίνι. 

Η πτώση του πληθωρισμού έχει επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας να προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων 500 μονάδων βάσης.

Σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, οι οκτώ από τους 14 οικονομολόγους προέβλεψαν μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τέσσερις κατά 75 ή 100 μονάδες βάσης και δύο εκτίμησαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα. 

Αναλυτής της Goldman Sachs, ο οποίος προέβλεψε μείωση κατά 75 μονάδες βάσης, δήλωσε πριν τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα συνεχιστεί, «αλλά υπό το φως της αβεβαιότητας στην αγορά, η κεντρική τράπεζα θα τονίσει την προσεκτική της στάση».

Τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν τα υψηλότερα στην κεντρική Ευρώπη. 

Το φιορίνι σημείωσε μικρή πτώση έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v