Μεγάλες καταστροφές από τα «πειραγμένα» drones της Χαμάς

Πώς έπληξε εγκαταστάσεις που θεωρούνταν απόρθητες από τους Ισραηλινούς. Τι «αντέγραψε» από το μέτωπο στην Ουκρανία.

Μεγάλες καταστροφές από τα «πειραγμένα» drones της Χαμάς

Εδώ και καιρό τα μαχητικά ντρόουν χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους πολέμους. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην Ουκρανία και πλέον και στην Εγγύς Ανατολή.

Μετασκευασμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπορίου, τα οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ακατάλληλα για στοχευμένες στρατιωτικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρομοκράτες της Χαμάςυιοθέτησαν αυτή την τακτική για τις επιθέσεις τους σε ισραηλινές συνοριακές πόλεις στις 7 Οκτωβρίου. Στις εν λόγω επιθέσεις η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποίησε μετασκευασμένα εμπορικά quadrocopter κινεζικής προέλευσης που μπορεί να προμηθευτεί οποιοσδήποτε.

Βιντεοσκοπημένο υλικό της Χαμάς φέρεται να δείχνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη της να ρίχνουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, «τυφλώνοντας» τους ισραηλινούς πύργους ελέγχου κατά μήκος του συνοριακού φράχτη με τη Γάζα. Οι πύργοι αυτοί είναι εξοπλισμένοι με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας. Μέχρι πρότινος οι εγκαταστάσεις θεωρούνταν απόρθητες από τους Ισραηλινούς.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τόσο οι Ουκρανοί, όσο και οι Ρώσοι κάνουν σήμερα χρήση τέτοιων ντρόουν. Η διαφορά μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και στην Εγγύς Ανατολή είναι ότι πλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται όχι μόνο κατά στρατιωτών και τεθωρακισμένων, αλλά και εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών υποδομών.

Τα μετασκευασμένα ντρόουν είναι πολύ αποτελεσματικά

«Ο τρόπος, με τον οποίο η Χαμάς χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι καινούργιος. Δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Κάρλο Μασάλα από το Πανεπιστήμιο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μόναχο. Οι τρομοκράτες της Χαμάς τον αντέγραψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνει ο ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα.

Η Λίραν Αντέμπι, αρμόδια για προγράμματα υψηλής τεχνολογίας και ζητήματα εθνικής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, μελετά τη χρήση της τεχνολογίας των ντρόουν σε συγκρούσεις για πάνω από μια δεκαετία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη χρήση τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Παραδέχεται ότι εξεπλάγη από την απροσδόκητη και πολύπλοκη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Χαμάς: «Γεγονός που αποδεικνύει ότι παρά το ότι είναι τεχνολογικά αρκετά πρωτόγονα, μπορούν να μετατραπούν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σπέρνουν το θάνατο ή να προκαλούν μεγάλες καταστροφές».

Μιλώντας στην DW η επιστήμονας θυμίζει ότι πολύ πρωτόγονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν χρησιμοποιηθεί και από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή κατά των αμερικανικών δυνάμεων κυρίως: «Στη συνέχεια είδαμε να χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία και τώρα τα βλέπουμε και πάλι εδώ στην περιοχή μας», λέει η Λίραν Αντέμπι.

Στηρίζουν τη Χαμάς Ρωσία και Συρία;

Οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Χαμάς έχει χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό. Σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, το Ιράν διαθέτει 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ακραίες παλαιστινιακές ομάδες. Η Χαμάς το παραδέχεται κάνοντας ωστόσο λόγο για πολύ μικρότερο ποσό.

Ορισμένοι παρατηρητές υποψιάζονται ότι και οι Ρώσοι εμπλέκονται στην εκπαίδευση μαχητών της Χαμάς. «Μαχητές απ΄ όλες τις οργανώσεις, όπως η Χαμάς και άλλες, εκπαιδεύονται στη Συρία. Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται ως εκπαιδευτές στην όλη υπόθεση», λέει ο Ίχορ Σεμίβολος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής του Κιέβου, σε συνέντευξή του στην DW. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις για μια άμεση στήριξη της Χαμάς από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με νυν και πρώην συνεργάτες μυστικών υπηρεσιών Δύσης και Μέσης Ανατολής, που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα Washington Post, οι Ιρανοί στήριξαν τους τρομοκράτες της Χαμάς με στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά και με υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια. Οι πληροφορίες αυτές όμως δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v