Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση: Τι θέση παίρνουν οι Ισραηλινοί για τη χερσαία επίθεση

Το 80% των πολιτών ζητά να αναλάβει δημόσια την ευθύνη για τις αποτυχίες ο Νετανιάχου. Πόσοι τάσσονται υπέρ της εισβολής στη Γάζα και ευρύτερων επιχειρήσεων στον Λίβανο.

Δημοσκόπηση: Τι θέση παίρνουν οι Ισραηλινοί για τη χερσαία επίθεση

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αποδεχθεί δημόσια την ευθύνη για τις συγκλονιστικές αποτυχίες που οδήγησαν στην καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv.

Οι αρχηγοί του IDF και της Shin Bet έχουν ήδη αναλάβει αυτήν την ευθύνη, όπως και ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Οικονομικών. Το 80% των Ισραηλινών λέει ότι ο Νετανιάχου πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. 

Σε ερώτημα για το ποιος είναι πιο κατάλληλος για να γίνει πρωθυπουργός, το 49% επιλέγει τον ηγέτη του κόμματος Εθνική Ενότητα Μπένι Γκαντζ και μόνο το 28% τον Νετανιάχου, με τους υπόλοιπους αναποφάσιστους.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, το 65% των Ισραηλινών υποστηρίζει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα, ενώ το 21% είναι αντίθετο.

Επιπλέον, το 51% υποστηρίζει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέτωπο, μετά από αυξανόμενες αψιμαχίες με τρομοκράτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ το 30% επιθυμεί μια περιορισμένη επιχείρηση.

Στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν αν γίνονταν σήμερα εκλογές, η δημοσκόπηση δίνει και πάλι τεράστιες απώλειες στον σημερινό συνασπισμό -43 έδρες σε σύγκριση με τις σημερινές 64-, με το κόμμα του Γκαντζ να εκτινάσσεται στις 40 έδρες από τις 12 που είναι σήμερα.

Η έρευνα διεξήχθη στις 18 και 19 Οκτωβρίου από το Ινστιτούτο Lazar, μαζί με το Panel4All.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v