Επείγουσα αποστολή ξεκίνησε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ώστε oι Αμερικανοί να υποστηρίξουν πρόσθετες δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ και την Ουκρανία, απευθύνοντας διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο και τονίζοντας ότι η υποστήριξη από πλευράς ΗΠΑ είναι κρίσιμη για τους δύο μεγάλους συμμάχους που βυθίζονται στο χάος του πολέμου.
Ο Μπάιντεν προσπάθησε να συσχετίσει τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που επιτέθηκαν στο Ισραήλ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δυνάμεις του οποίου εισέβαλαν στην Ουκρανία.
«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται το εξής κοινό: Και οι δύο θέλουν να εξαφανίσουν μια γειτονική δημοκρατία», είπε.
«Η αμερικανική ηγεσία κρατά ενωμένο τον κόσμο. Οι αμερικανικές συμμαχίες μάς κρατούν ασφαλείς», τόνισε.
«Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για τον τρόμο, όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος, θάνατο και καταστροφή», είπε.
Ο Μπάιντεν μίλησε για 15 λεπτά, περίπου 20 ώρες μετά την επιστροφή του από το ταξίδι-αστραπή στο Ισραήλ, όπου έδειξε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στη χώρα, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς.
Το μήνυμά του είχε χαρακτήρα επείγοντος, καθώς το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξαπολύσει χερσαία επίθεση με στόχο να ξεριζώσει τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα. Το σκηνικό έχει περιπλέξει η έκρηξη ή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, με εκατοντάδες νεκρούς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι της Χαμάς, ωστόσο συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι είναι άνθρωποι και οι αθώοι Παλαιστίνιοι, που θέλουν απλώς να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν ευκαιρίες».
«Ο κόσμος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης», δήλωσε, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των ομήρων.
Νωρίτερα, προαναγγέλλοντας ότι θα έκανε λόγο τόσο για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα όσο και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στον αμερικανικό λαό να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ουκρανία και το Ισραήλ εν μέσω των πολεμικών προσπαθειών τους, υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Όπως είπε, αύριο θα στείλει στο Κογκρέσο «επείγον αίτημα για τη χρηματοδότηση της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής» και «κρίσιμων εταίρων, όπως το Ισραήλ και η Ουκρανία».
Η εθνική ασφάλεια της Αμερικής, τόνισε, απαιτεί να υποστηριχθούν «κρίσιμοι εταίροι». «Είναι μια έξυπνη επένδυση, που θα αποφέρει κέρδη στην αμερικανική ασφάλεια για γενιές».
«Αν δεν σταματήσει ο Πούτιν, θα μπορούσε να απειλήσει την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία -όλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε. «Εάν ο Πούτιν επιτεθεί σε σύμμαχο, θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ», είπε.
Εξέφρασε την ανησυχία του καθώς ορισμένοι Αμερικανοί ρωτούν: «Γιατί έχει σημασία για την Αμερική» και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους πολέμους;
«Ξέρω ότι αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να φαίνονται μακρινές», είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι αντίπαλοι της Αμερικής παρακολουθούν πώς θα εξελιχθούν και οι δύο συγκρούσεις και θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλα μέρη του κόσμου, ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, o Aμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει ειδικότερα από το Κογκρέσο να εγκρίνει συμπληρωματικές δαπάνες που θα περιλαμβάνουν 60 δισ. δολ. για την Ουκρανία, 14 δισ. δολ. για το Ισραήλ και επίσης 10 δισ. δολ. για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισ. δολ. για την ασφάλεια των συνόρων και 7 δισ. δολ. για τον Ινδο-Ειρηνικό. Τα μισά από τα κονδύλια που αφορούν την Ουκρανία θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό και στην αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων.
Συγκεντρώνοντας τις προτεραιότητες σ' ένα πακέτο που ίσως θα ξεπερνά τα 100 δισ. δολ., ο Μπάιντεν επιχειρεί να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να παραμερίσουν την αντίθεσή τους και να συμβιβαστούν, τη στιγμή που ο πόλεμος 20 μηνών στην Ουκρανία έχει ήδη απορροφήσει αμερικανικά όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ.
Απευθυνόμενος στους σπαρασσόμενους Ρεπουμπλικάνους είπε: «Δεν είναι δυνατόν να αφήνετε τις μικροπρεπείς κομματικές πολιτικές να παρεμποδίζουν τις ευθύνες μας ως μεγάλου έθνους».