Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Ρίσκα στο outlook από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Αν η τάση που δείχνουν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία συνεχιστεί η Fed μπορεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, τόνισε ο Πάουελ. Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός. Στο μικροσκόπιο ο αντίκτυπος από την άνοδο των αποδόσεων των treasuries.

Πάουελ: Ρίσκα στο outlook από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Η Fed προχωράει «προσεκτικά» δεδομένου του εύρους των «παλιών και νέων αβεβαιοτήτων», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Πάουελ προειδοποίησε ότι οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν σημαντικά ρίσκα για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και είναι κάτι που η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί προσεκτικά δεδομένων των εξαιρετικά αβέβαιων συνεπειών.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η αγορά εργασίας επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και ό,τι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.  

«Επιπρόσθετα τεκμήρια ότι η ανάπτυξη κινείται πάνω από την τάση ή ότι η απασχόληση έχει σταματήσει να επιβραδύνεται, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού και μπορεί να απαιτούν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» σημείωσε.

Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο ρίσκο της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων και του ρίσκου της ανεπαρκούς αύξησης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο Πάουελ σημείωσε ακόμα ότι η Fed παρακολουθεί προσεκτικά και τις πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες που προκάλεσε η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.«Οι επίμονες αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να έχουν επιπτώσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής» υπογράμμισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και «μερικοί μήνες καλών στοιχείων» είναι μόνο η αρχή αυτού που απαιτείται για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός πίσω στο 2%, τονίζοντας ότι δεν έχει την αίσθηση πως η νομισματική πολιτική της Fed είναι «πολύ σφιχτή» αυτή τη στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v