Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Ζητά διασφαλίσεις ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα φτάσει στη Χαμάς

Ανακοίνωση του «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου» μετά τη συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν. «Θα εμποδιστεί οποιαδήποτε προμήθεια τυχόν φθάνει στη Χαμάς». Δεν διευκρινίστηκε το πώς. Δεν επανέρχεται το ρεύμα στον θύλακα.

Ισραήλ: Ζητά διασφαλίσεις ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα φτάσει στη Χαμάς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα αποτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο, αρκεί να υπάρξουν μέτρα για να αποτραπεί η μεταφορά της στη Χαμάς.

Η απόφαση του «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου» του Ισραήλ ήρθε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ σήμερα για να υποστηρίξει την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος εναντίον της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, και να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα φτάσει βοήθεια σε Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα, γράφει το Bloomberg.

«Υπό το πρίσμα του αιτήματος του προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο, εφόσον πρόκειται μόνο για τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται ή κατευθύνεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και αρκεί οι προμήθειες να μη φτάσουν στη Χαμάς», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωση. «Θα εμποδιστεί οποιαδήποτε προμήθεια τυχόν φθάνει στη Χαμάς».

Το εβραϊκό κράτος επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει την παροχή βοήθειας στην πόλη της Γάζας και δεν θα επαναφέρει την τροφοδοσία ρεύματος «εφόσον δεν επιστραφούν οι όμηροί μας».

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον Μπένι Γκαντζ, πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο οποίος τώρα ηγείται κόμματος της αντιπολίτευσης.

«Το Ισραήλ ζητά από τον Ερυθρό Σταυρό επισκέψεις στους απαχθέντες μας και εργάζεται για να κινητοποιήσει εκτεταμένη διεθνή υποστήριξη για το αίτημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του Νετανιάχου αρνήθηκε να διευκρινίσει πώς το Ισραήλ θα εμποδίσει τη Χαμάς από την πρόσβαση σε οποιαδήποτε βοήθεια φτάσει από την Αίγυπτο, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξουν «διασφαλίσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v