Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία-εκλογές: Συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης βλέπει ο επικεφαλής της

Η εκστρατεία της αντιπολίτευσης έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αλλαγής εξουσίας στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και βασικό κόμβο διαμετακόμισης για βοήθεια και όπλα προς την Ουκρανία.

Πολωνία-εκλογές: Συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης βλέπει ο επικεφαλής της

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι το κόμμα του και οι εταίροι του θα κερδίσουν τις γενικές εκλογές της Κυριακής με συντριπτική πλειοψηφία, αφού μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ενισχυμένη υποστήριξη για έναν πιθανό τριμερή συνασπισμό.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ, μαζί με την Αριστερά και τον Τρίτο Δρόμο, ετοιμάζονται να κερδίσουν πλειοψηφία 20 εδρών στην κάτω βουλή των 460 βουλευτών - τη μεγαλύτερη κλίμακα νίκης που έχει παρατηρηθεί εδώ και μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Kantar που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τρία κόμματα υπολείπονται των 231 εδρών, αποτέλεσμα που είναι πιθανό να διατηρήσει την εξουσία το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη για τρίτη διαδοχική θητεία.

Η εκστρατεία της αντιπολίτευσης έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αλλαγής εξουσίας στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασικό κόμβο διαμετακόμισης για βοήθεια και όπλα προς την Ουκρανία. Ο Τουσκ ηγήθηκε μιας από τις μεγαλύτερες πορείες στην ιστορία της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ ο σύμμαχός του κέρδισε την τηλεοπτική συζήτηση αυτή την εβδομάδα.

«Δεν είμαι άνθρωπος του στοιχήματος, αλλά η καρδιά μου μου λέει ότι πιθανότατα, όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, θα δούμε ότι η σημερινή αντιπολίτευση θα μπορέσει να ανατρέψει ένα προεδρικό βέτο», είπε ο Τουσκ στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα απαιτούσε υποστήριξη από τα τρία πέμπτα των βουλευτών στην κάτω βουλή.

Ο Τουσκ είπε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, πρώην βουλευτή από το Νόμος και Δικαιοσύνη να «αλλάξει την προσέγγισή του» και να συνεργαστεί με την τρικομματική συμμαχία εάν κερδίσουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v