Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακές αναταράξεις φέρνει η έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ

«Θα χαθούν 28.300 γιγαβάτ σε 5 λεπτά». Πείραμα για τις διαχειρίστριες ηλεκτρικού δικτύου αποτελεί το σημερινό σκοτείνιασμα του ουρανού. Ανανεώσιμες πηγές και το στοίχημα ενεργειακής ευελιξίας.

Ενεργειακές αναταράξεις φέρνει η έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου, του επονομαζόμενου «δαχτυλιδιού της φωτιάς», οι φορείς εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο ελεγχόμενο πείραμά τους για την αντιμετώπιση μεγάλων διακυμάνσεων στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι ουρανοί θα σκοτεινιάσουν σήμερα Σάββατο, «σβήνοντας» έως και 28.300 γιγαβάτ ηλιακής παραγωγής.

Αυτό ισοδυναμεί με ένα στα εννέα σπίτια Αμερικανών χωρίς φως για λίγο. Βέβαια, καμία διαχειρίστρια δικτύου δεν αναμένει ελλείψεις ρεύματος και πολλές ενισχύουν την εφεδρική παροχή. Αλλά η έκλειψη θα δώσει πληροφορίες για τους πόρους που θα χρειαστούν ενόψει της ακόμη μεγαλύτερης έκλειψης ηλίου του επόμενου έτους, καθώς όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισέρχονται στο δίκτυο, γράφει το Bloomberg.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη του Σαββάτου θα καταστήσει μη διαθέσιμη την περισσότερη, αλλά όχι όλη την ηλιακή παραγωγή, καθώς ο ήλιος δεν θα καλυφθεί πλήρως από το φεγγάρι. Η έκλειψη θα κινηθεί διαγώνια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, από το Όρεγκον στο Τέξας, και θα επηρεαστεί η παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά μήκος όλης της διαδρομής. Ο αντίκτυπος θα κλιμακωθεί ανάλογα με τις ζώνες ώρας.

Το δίκτυο της Καλιφόρνιας θα χάσει έως και 14.500 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας σε σύγκριση με συνθήκες καθαρού ουρανού. Περίπου 20 λεπτά αργότερα στο Τέξας, περίπου 11.900 μεγαβάτ ηλιακής παραγωγής μπορεί να μείνουν σε αδράνεια. 

Οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με την έκλειψη του 2017, όταν ούτως ή άλλως δεν υπήρχε τόσο μεγάλη παραγωγή ηλιακής ενέργειας. 

Η ηλιακή παραγωγή ξυπνά από τη λειτουργία ύπνου μόλις οι πρώτες ακτίνες του ήλιου χτυπήσουν τα πάνελ και στη συνέχεια εκτοξεύεται για περίπου τρεις ώρες. Καλιφόρνια και Τέξας έχουν τις περισσότερες εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής στις ΗΠΑ. Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου και στις δύο πολιτείες έχουν συνηθίσει να εκτελούν τον περίπλοκο χορό της διαχείρισης της διακοπής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διαθέτοντας ετοιμοπόλεμες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου που μπορούν να συνδεθούν πολύ γρήγορα στο δίκτυο, καθώς και αυξανόμενο όγκο αποθήκευσης μπαταριών, ακόμη και τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν κατά τη διάρκεια της έκλειψης. 

Η έκλειψη, που η αιχμή της θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά, θα μειώσει την ηλιακή παραγωγή κατά 65% έως 90% και σε Νεβάδα, Γιούτα, Αριζόνα, Κολοράντο και Νέο Μεξικό. Αυτό συνεπάγεται έως και 10.900 μεγαβάτ σε αδράνεια σε σχέση με μια ηλιόλουστη μέρα. 

Η φθινοπωρινή δακτυλιοειδής έκλειψη είναι μια δοκιμή ενόψει της ολικής έκλειψης που θα κρύψει εντελώς τον ήλιο τον προσεχή Απρίλιο, και πάλι με επίκεντρο στο Τέξας.

Παρόλο που αυτά τα γεγονότα είναι προβλέψιμα, οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε Καλιφόρνια και Τέξας πιθανώς θα αντιμετωπίσουν κάποια αστάθεια στις τιμές

Οι εκλείψεις είναι μια ευκαιρία να αναζητηθούν απαντήσεις στο πώς οι καταναλωτές περιορίζουν τη χρήση ενέργειας για μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να μειωθεί η πίεση στο δίκτυο με τρόπο προβλέψιμο και ελεγχόμενο.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό θα απαιτήσει την εύρεση διαφορετικών τρόπων διαχείρισης του πλέγματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παύσεων στην παραγωγή. Τα δίκτυα αντιδρούν μεν γρήγορα σε ξαφνικές μεταβολές της προσφοράς ή της ζήτησης, αυξομειώνοντας την καταφυγή σε εφεδρικές εγκαταστάσεις ή μπαταρίες, ωστόσο οι ταλαντεύσεις θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες όσο θα προστίθεται η αιολική και η ηλιακή παράμετρος στο ενεργειακό μείγμα.  

Εν ολίγοις, η έκλειψη είναι μια ματιά στο μέλλον, σε περιβάλλον αμεσότερης εξάρτησης από τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ενέργειας, όταν ζητούμενο θα είναι και η επίδειξη ενεργειακής ευελιξίας, δηλώνουν πηγές του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v