Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραηλινά χτυπήματα στη Συρία, μήνυμα Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

Επιδρομή στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ. Χωρίς νερό και ρεύμα η Γάζα, μέχρι να γυρίσουν οι όμηροι. Στήριξη αλλά και μήνυμα Μπλίνκεν: Δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, έχει σημασία πώς θα το κάνει.

Ισραηλινά χτυπήματα στη Συρία, μήνυμα Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομή στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου στη Συρία. 

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συριακή αεράμυνα απέκρουσε τις επιθέσεις.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τη νύχτα της Τρίτης είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες από τα σύνορα της Συρίας στα ισραηλινά εδάφη, εν μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς. 

Κάποιες από τις ρουκέτες είχαν αποκρουσθεί από την ισραηλινή αεράμυνα και άλλες είχαν καταλήξει στα υψίπεδα του Γκολάν.

Μπλίνκεν: Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά

«Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά», είπε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης, με τον Νετανιάχου να τον ευχαριστεί για αυτή τη δήλωσή του. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ότι τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε κοινή ανακοίνωση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν. Ακόμα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται κάθε δυνατή προφύλαξη, «για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους πολίτες».

«Όπως συνετρίβη ο ISIS, έτσι θα συντριβεί και η Χαμάς», είπε από την πλευρά του o πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι ένα «απτό παράδειγμα της ξεκάθαρης υποστήριξης της Αμερικής προς το Ισραήλ».

«Προσεκτική διατύπωση»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί μετά τις καταστροφικές επιθέσεις της Χαμάς στη χώρα, αλλά προειδοποίησε ότι «έχει σημασία το πώς το κάνει αυτό το Ισραήλ».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί, τόνισε. Αλλά, παράλληλα, προχώρησε σε μια προσεκτικά διατυπωμένη προειδοποίηση. «Εμείς οι δημοκρατίες διακρίνουμε τους εαυτούς μας από τους τρομοκράτες προσπαθώντας για ένα διαφορετικό πρότυπο, ακόμη και όταν είναι δύσκολο, και λογοδοτώντας όταν υστερούμε», είπε. «Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγουμε να βλάψουμε τους αμάχους. Και γι' αυτό θρηνούμε για την απώλεια κάθε αθώας ζωής -αμάχων κάθε πίστης, κάθε εθνικότητας που έχουν σκοτωθεί».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ένδειξη ότι προετοιμαζόταν επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν.

«Εάν είχαμε τέτοιες ενδείξεις, θα τις είχαμε κοινοποιήσει στο Ισραήλ, αλλά απ' ό,τι γνωρίζω δεν είχαμε δει τίποτα τέτοιο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος του συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά ένδειξη ότι η σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου συγκέντρωνε στρατεύματα για να επιτεθούν στο Ισραήλ, διευρύνοντας τη σύγκρουση.

Ο 'Οστιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έθεσαν κανέναν όρο στο Ισραήλ για τη χρήση της στρατιωτικής τους βοήθειας.

«Δεν θέσαμε κανέναν όρο στη χρήση των εξοπλισμών μας. Είναι ένας επαγγελματικός στρατός που διοικείται από μια επαγγελματική διοίκηση. Ελπίζουμε και περιμένουμε να κάνουν τα πράγματα σωστά κατά τη διεξαγωγή της εκστρατείας τους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Χωρίς νερό και ρεύμα η Γάζα μέχρι να γυρίσουν οι όμηροι

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς ενώ τα ξένα μέσα ενημέρωσης μιλούν για το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ «διενεργεί μεγάλης κλίμακας πλήγμα κατά τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στη Χαμάς», δηλώνουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, λίγες ώρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και πολεμικού συμβουλίου, λόγω των αιφνιδιαστικών επιθέσεων της Χαμάς σε συνοριακές κοινότητες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 2.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων ακόμα.

Το Ισραήλ «μετρά» τουλάχιστον 1.200 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Γάζα από την ώρα που ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, στις οικιστικές περιοχές Ζεϊτούν, Σαμπρά, Αλ Ναφάκ και Τελ αλ Χαβά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το Ισραήλ έχει θέσει τη Γάζα υπό «απόλυτη πολιορκία», για να εμποδίσει τα τρόφιμα και τα καύσιμα να φτάσουν στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί και εξαρτώνται από τη βοήθεια. Ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Λωρίδας της Γάζας έχει ξεμείνει από καύσιμα και εν μέσω των συνεχιζόμενων χτυπημάτων του Ισραήλ, εκατοντάδες τρομοκρατημένοι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου του θύλακα, ενώ στα νοσοκομεία της Γάζας σημειώνεται επικίνδυνη έλλειψη προμηθειών, όπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ρυθμός των βομβαρδισμών είναι αδιάλειπτος και η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι: κάθε 30 δευτερόλεπτα το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου που μόλις και μετά βίας διακρίνεται, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Κοιτούν προς τα δυτικά. Ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός, φλόγες ξεπηδούν με κάθε ριπή. Στο βάθος, ανάμεσα στην αντάρα και τη σκόνη που σηκώνουν τα άρματα τελευταίας γενιάς Merkava, διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται στον ουρανό, από τη συνοικία Ριμάλ της Γάζας.

Ελικόπτερα Απάτσι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, εξοπλισμένα με πυραύλους, πετούν σε χαμηλό ύψος και ανά διαστήματα μπαίνουν για λίγο στον θύλακα, μια στενή λωρίδα γης όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, εντείνεται η αγωνία για τους αιχμαλώτους, με τον Ιζάτ αλ Ρισέκ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, να δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις από το Ισραήλ. «Θα συζητήσουμε το θέμα μόνο όταν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα κατά του λαού μας», δήλωσε στο CNN, ενώ αρνήθηκε πως η Χαμάς είχε βοήθεια από το Ιράν ή τη Χεζμπολά του Λιβάνου στην εκτέλεση ή στον σχεδιασμό της τεράστιας επίθεσης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

NATO: Αναλογική αντίδραση

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Ισραήλ, καθιστώντας σαφές ότι έχει το δικαίωμα να αμύνεται με αναλογικότητα έναντι αυτών των αδικαιολόγητων τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε τους υπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης για τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων και υπηκόων πολλών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τον πιο έντονο τρόπο, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ δεν είναι μόνο του».

Οι σύμμαχοι κάλεσαν τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να προστατεύσει τους αμάχους. Κατέστησαν επίσης σαφές ότι κανένα έθνος ή οργάνωση δεν πρέπει να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ή να την κλιμακώσει.

Ορισμένοι συμμάχοι του ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι παρέχουν πρακτική υποστήριξη στο Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού παραδέχεται λάθη - «Θα λογοδοτήσουμε»

Ο Χερτσί Χαλεβί, αρχηγός του ισραηλινού στρατού, παραδέχθηκε για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σάββατο που αιφνιδίασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

«Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

«Οι IDF πολεμούν ανελέητα εναντίον των τρομοκρατών που διέπραξαν αδιανόητες πράξεις». Ο στρατός σκοτώνει τους τρομοκράτες και καταστρέφει τις υποδομές των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας, συμπλήρωσε.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τους απαχθέντες πίσω στα σπίτια τους», τόνισε, αναφερόμενος σε τουλάχιστον 150 ανθρώπους που απήχθησαν και κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. «Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

Ισραήλ: Δώστε τους ομήρους για να πάρετε νερό και ρεύμα

Ο υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δηλώνει ότι δεν θα παρέχεται ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό στη Γάζα έως ότου επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης-σοκ της Χαμάς.

«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, καμία αντλία νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό καυσίμων δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στα σπίτια τους», έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Jerusalem Post, Haaretz, Reuters, CNN, Guardian

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v