Ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή μιας παγκόσμιας φορολογικής συμφωνίας έκανε ο ΟΟΣΑ, μετά τη δημοσίευση νομικού κειμένου το οποίο προσδιορίζει ποια κράτη μπορούν να επιβάλλουν φόρους στις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη.
Η πολυμερής συνθήκη κωδικοποιεί τη συμφωνία-ορόσημο στην οποία κατέληξαν πριν από δύο χρόνια πάνω από 130 χώρες για την αναβάθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την προσαρμογή του στην ψηφιακή εποχή.
Αν εφαρμοστεί, θα ανακατανεμηθούν περίπου 20ο δισ. δολάρια κερδών για φορολογικούς σκοπούς, ενισχύοντας τα φορολογικά έσοδα των κυβερνήσεων κατά 17 με 32 δισ. δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Οι υφιστάμενοι διεθνείς φορολογικοί κανονισμοί, οι οποίοι σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1920, είναι παρωχημένοι, καθώς δεν δίνουν στις χώρες το δικαίωμα να φορολογήσουν ψηφιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους αλλά δεν έχουν φυσική παρουσία.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι αλλαγές θα αφορούν πολυεθνικές με ετήσια έσοδα πάνω από 20 δισ. δολάρια και περιθώρια κέρδους πάνω από 10%.