Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος ο κίνδυνος για την ΕΕ από τις κάλπες της Πολωνίας την Κυριακή

H πολωνική οικονομία έχει αναπτυχθεί πάνω από 50%, οι μισθοί έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και η ανεργία μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 8 χρόνια υπό την ηγεσία του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Tι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για την ψηφοφορία της Κυριακής.

Ποιος ο κίνδυνος για την ΕΕ από τις κάλπες της Πολωνίας την Κυριακή

Στη Biala Piska, που βρίσκεται ανάμεσα σε λίμνες και αγροκτήματα στη βορειοανατολική Πολωνία, η συνταξιούχος Bozena Szczekocka ξέρει ακριβώς τι θέλει να δει να αλλάζει μετά τις εκλογές στη χώρα αυτή την Κυριακή: Τίποτα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πολωνική οικονομία έχει αναπτυχθεί πάνω από 50%, οι μισθοί έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και η ανεργία μειώθηκε στο μισό τα τελευταία οκτώ χρόνια υπό την ηγεσία του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Οι περίπου 4.000 κάτοικοι της πόλης, η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή που κάποτε ήταν από τις φτωχότερες της χώρας, επωφελήθηκαν επίσης από κρατικές επιδοτήσεις για οικογένειες με παιδιά, ανέργους, ανάπηρους και συνταξιούχους.

Κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις, η ψηφοφορία της 15ης Οκτωβρίου θα είναι σφιχτή, και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βδομάδες αναταραχών, καθώς το κόμμα που θα κερδίσει θα προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι οι εκλογές υπόσχονται όχι μόνο να αποφασίσουν εάν η Πολωνία αποκλίνει περισσότερο από τη Δυτική Ευρώπη κοινωνικά και πολιτικά, αλλά και εάν η ήπειρος μπορεί να σταθεί ενωμένη στην υποστήριξή της στην Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων πολεμικής κόπωσης μεταξύ των εκλογέων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη προηγείται της Πλατφόρμας Πολιτών κατά 4 με 7 ποσοστιαίες μονάδες. Εάν δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν μια σαφή πλειοψηφία, το καθένα θα χρειαστεί τη βοήθεια μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσει κυβέρνηση, και αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύπλοκο δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας μιας ακροδεξιάς συμμαχίας. Είναι πιθανό να υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών.

Στην ηγεσία του κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών βρίσκεται ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος υπηρέτησε δύο θητείες ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες πριν επιστρέψει για να αμφισβητήσει τον αντίπαλό του, Γιάροσλαφ Κατσίνσκι, ηγέτη του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη και ο πιο ισχυρός πολιτικός της Πολωνίας.

Μια άνευ προηγουμένου τρίτη διαδοχική θητεία για το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη θα παγίωνε τη θέση της Πολωνίας ως μέλους της ομάδας της ΕΕ στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ουγγαρία και τώρα τη Σλοβακία, όπου ο επικεφαλής του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις 30 Σεπτεμβρίου εκλογές υποσχέθηκε να σταματήσει τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος είναι ότι η κυβέρνηση της Βαρσοβίας θα κλιμακώσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουσή της με την ΕΕ για ζητήματα που περιλαμβάνουν το Κράτος Δικαίου, τη μετανάστευση και τους στόχους της πράσινης ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v