Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Boeing έστειλε 1.000 έξυπνες βόμβες στο Ισραήλ

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία παρέλαβε τα όπλα από αμερικανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, επισπεύδοντας την υλοποίηση συμφωνίας του 2021 που είχε αμφισβητηθεί έντονα. Πάνω από $3 δισ. η στρατιωτική βοήθεια ΗΠΑ προς Ισραήλ κάθε χρόνο.

Η Boeing έστειλε 1.000 έξυπνες βόμβες στο Ισραήλ

Η Boeing επιτάχυνε την παράδοση 1.000 έξυπνων βομβών στο Ισραήλ, καθώς η χώρα εντείνει τα αντίποινα κατά της Χαμάς μετά την καταστροφική επίθεση του Σαββατοκύριακου που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους, δήλωσαν υπό τον όρο ανωνυμίας αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας, γράφει το Bloomberg.

Οι βόμβες μικρής διαμέτρου 250 λιβρών αποτελούν μέρος σύμβασης του 2021, σύμφωνα με την πηγή, και τις παρέλαβε ήδη η ισραηλινή πολεμική αεροπορία από αμερικανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Πρόκειται για επίσπευση συναλλαγής μεταξύ Boeing και Ισραήλ, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτίμησε σε 735 εκατ. δολάρια για αρκετά χρόνια. Περιλαμβάνει επίσης κιτ για τη μετατροπή μη κατευθυνόμενων βομβών σε πυρομαχικά άμεσης επίθεσης που καθοδηγούνται από GPS. 

Η πώληση του Μαΐου 2021 υπήρξε αμφιλεγόμενη όταν το Κογκρέσο ενημερώθηκε σχετικά από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και ορισμένα μέλη της Βουλής κινήθηκαν για να εμποδίσουν την προτεινόμενη πώληση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα εκείνη την εποχή.

Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει. Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το μικρό μέγεθος της βόμβας «μειώνει την πιθανότητα παράπλευρων απωλειών».

Εκ παραλλήλου, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ κάθε χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v