Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικές τράπεζες: Οι αυξήσεις επιτοκίων βάζουν φρένο στη χορήγηση δανείων

Τα καθαρά έσοδα από τόκους των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών μπορεί να δεχτούν πλήγμα το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με αναλυτές.

Αμερικανικές τράπεζες: Οι αυξήσεις επιτοκίων βάζουν φρένο στη χορήγηση δανείων

Η επιβράδυνση του ρυθμού χορήγησης δανείων απειλεί να περιορίσει μια βασική πηγή κερδών για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, κάτι που μπορεί να γίνει εμφανές κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα. 

Τα καθαρά έσοδα από τόκους - η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια που πληρώνουν οι τράπεζες στους καταθέτες και τα επιτόκια που λαμβάνουν από τα δάνεια και άλλα στοιχεία ενεργητικού - έχουν αυξήσει τους τελευταίους 18 μήνες τα κέρδη για τράπεζες όπως η JP Morgan, η Bank of America και η Citigroup. 

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν ωφεληθεί από την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούν ακολουθώντας τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed χωρίς ταυτόχρονα να προβούν σε ανάλογες αυξήσεις για τα επιτόκια καταθέσεων. 

Και ενώ τα εβδομαδιαία στοιχεία από τη Fed δείχνουν ότι ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών συνεχίζει να κινείται ανοδικά, αν και με μικρότερο ρυθμό, ο εταιρικός δανεισμός έχει αρχίσει να επιβραδύνεται τους τελευταίους έξι μήνες. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι αναλυτές θεωρούν υπεύθυνες τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

«Ο ρυθμός χορήγησης δανείων έχει επιβραδυνθεί δραματικά» έγραψε η τραπεζική αναλύτρια της Morgan Stanley, Μπέτσι Γκράσεκ, σε σημείωμα προς τους πελάτες την περασμένη εβδομάδα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι η αδύναμη δανειακή επέκταση θα μειώσει τον ρυθμό αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους το 2024» τονίζει. 

Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, o ρυθμός χορήγησης δανείων επιβραδύνθηκε σημαντικά στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες από την αρχή του έτους, στο 1,5% από περίπου 8%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v