Εικαζόμενες αντι-ανταγωνιστικές καταχρήσεις σε μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη θέτει στο μικροσκόπιό της η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί η αμερικανική Nvidia Corp.
Σε ανεπίσημο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συλλέγει απόψεις σχετικά με πιθανές καταχρηστικές πρακτικές στον τομέα των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU), ώστε να κατανοήσει εάν θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για μελλοντική παρέμβαση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Η διερεύνηση σε πρώιμο στάδιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη έρευνα ή κυρώσεις.
Σε παρόμοια κίνηση έχουν προχωρήσει και οι γαλλικές αρχές, ζητώντας εξηγήσεις από παίκτες της αγοράς σχετικά με τον βασικό ρόλο της Nvidia στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, την τιμολογιακή πολιτική της, την έλλειψη τσιπ και τον αντίκτυπό της στις τιμές, είπαν οι πηγές.
Η πρωτοβουλία των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ ακολουθεί ανακοίνωση της γαλλικής εποπτικής αρχής, σύμφωνα με την οποία έκανε έφοδο στα γραφεία εταιρείας που υποπτεύεται ότι εμπλέκεται σε «αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον τομέα των καρτών γραφικών». Η Wall Street Journal ανέφερε ότι στόχος της εφόδου στο Παρίσι ήταν η Nvidia.
Ο κυρίαρχος ρόλος της εταιρείας στην παροχή μικροτσίπ για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης τίθεται υπό στενότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι μονάδες επεξεργαστών γραφικών της εταιρείας, που έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλείς στα βιντεοπαιχνίδια, καθίστανται όλο και πιο απαραίτητες για νέα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) και άλλων τύπων λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η γαλλική αρχή ανταγωνισμού δεν επιβεβαίωσε ότι η Nvidia ήταν στο στόχαστρο της εφόδου αυτή την εβδομάδα. Εκπρόσωποι από τα γαλλικά υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακών Υπουργείων αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα, γράφει το Bloomberg.
Οι GPU έχουν γίνει από τα πιο καίρια προϊόντα στον κόσμο της τεχνολογίας, με τους παρόχους υπολογιστικού νέφους να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σ' αυτές. Οι πολυβραβευμένες μονάδες H100 της Nvidia απέκτησαν μερίδιο αγοράς άνω του 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπροστά από τους ανταγωνιστές Intel και Advanced Micro Devices.
Σε περίπτωση που ξεκινήσει οποιαδήποτε μελλοντική επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα στην ΕΕ, οι παραβάτιδες εταιρείες καλούνται να αλλάξουν πρακτικές ενώ απειλούνται με κυρώσεις έως 10% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους.