Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) ενέτεινε τις έρευνές του στην Credit Suisse και τη UBS Group AG για ύποπτες αποτυχίες συμμόρφωσης, που επέτρεψαν σε Ρώσους πελάτες να αποφύγουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια σειρά κλητεύσεων που στάλθηκαν σε σειρά από τράπεζες στις αρχές του τρέχοντος έτους εξελίχθηκε σε μια έρευνα πλήρους κλίμακας που επικεντρώνεται στην Credit Suisse, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν ανωνυμία για να μιλήσουν για μια συνεχιζόμενη έρευνα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους δικηγόρους της UBS με έδρα τις ΗΠΑ σχετικά με την υποτιθέμενη έκθεση της Credit Suisse σε παραβιάσεις των κυρώσεων από τότε που η UBS πήρε τον έλεγχο της Credit Suisse. Το DOJ εξετάζει επίσης πιθανές αποτυχίες συμμόρφωσης στη UBS, συμπλήρωσε μια από τις πηγές.
Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και ενδέχεται να μην καταλήξει σε κατηγορίες ή διακανονισμό, ανέφεραν οι άνθρωποι. Ωστόσο, έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη, η οποία απορροφά χιλιάδες υπαλλήλους από την Credit Suisse.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες χειρίστηκαν τους λογαριασμούς πελατών υπό κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει ζητήσει συνεντεύξεις με στελέχη. Η έρευνα καλύπτει τόσο τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 όσο και τους προηγούμενους γύρους που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με μια πηγή. Περισσότεροι από χίλιοι πλούσιοι Ρώσοι έχουν μπει στη μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.
Οι μετοχές της UBS υποχώρησαν 3,4% στις 13:26 στη Ζυρίχη, έχοντας αρχικά υποχωρήσει 7,9%, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο. Εκπρόσωπος της UBS αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η απογοήτευση των ΗΠΑ
Οι ερευνητές έχουν στείλει αιτήματα για πληροφορίες απευθείας στη UBS, αντί να τα δρομολογούν μέσω των επίσημων διπλωματικών καναλιών. Επίσημα, τυχόν αιτήματα από ξένους εισαγγελείς για βοήθεια πρέπει να διοχετεύονται μέσω του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Δικαιοσύνης (FOJ), εκτός από σπάνιες περιπτώσεις συνεργασίας όπως οι κοινές επιδρομές ΗΠΑ-Ελβετίας στη FIFA το 2015. Το FOJ λέει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα σχετικό αίτημα.
Ιδιωτικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει απογοήτευση, γιατί θεωρούν ότι η Ελβετία δεν κάνει αρκετά για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος που βοηθά το Κρεμλίνο.
Οι έρευνες των ΗΠΑ για παραβιάσεις των κυρώσεων είχαν στο παρελθόν ως αποτέλεσμα μεγάλα πρόστιμα. Το 2014, η BNP Paribas ομολόγησε την ενοχή της για παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με το Σουδάν και συμφώνησε να πληρώσει 8,97 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τρέχουσα έρευνα είναι η πιο πρόσφατη στις ΗΠΑ που περιλαμβάνει την Credit Suisse. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξακολουθεί να διερευνά εάν η τράπεζα συνέχισε να βοηθά τους πελάτες των ΗΠΑ να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις αρχές, οκτώ χρόνια αφότου η τράπεζα κατέβαλε στο πλαίσιο διακανονισμού 2,6 δισ. δολάρια. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει «μείζονες παραβιάσεις» αυτής της συμφωνίας από την Credit Suisse. Η UBS είπε ότι συνεργάζεται ενεργά με τους ερευνητές.