Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απεργιακό κλοιό η Φινλανδία

Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη με διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες, δήλωσε την Πέμπτη η Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων.

Σε απεργιακό κλοιό η Φινλανδία

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν τα φινλανδικά συνδικάτα διαμαρτυρόμενα ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση και στις περικοπές παροχών. 

Οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη με διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες, δήλωσε την Πέμπτη η Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων, SAK. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν από αποχωρήσεις από την εργασία μέχρι και διαδηλώσεις, σύμφωνα με την εργατική συνομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 800.000 μέλη σε 18 συνδικάτα.

«Αυτή είναι μια κατακραυγή εκ μέρους των Φινλανδών εργαζομένων», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg η Κάτια Σιβαρίνεν,  αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SAK. «Είμαστε αντίθετοι στις περικοπές κοινωνικής ασφάλισης της κυβέρνησης και στην αποδυνάμωση του εργασιακού βίου».

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπρο προωθεί πληθώρα μεταρρυθμίσεων για να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας και να αυξήσει την ευελιξία στις συμβάσεις εργασίας.

Το εργατικό κίνημα της Φινλανδίας έχει βαθιές ρίζες, αλλά η δημοτικότητά του έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με περίπου το 55% των εργαζομένων να ανήκουν σε συνδικάτα. Οι συλλογικές συμβάσεις που διαπραγματεύονται τα συνδικάτα καλύπτουν ολόκληρους κλάδους. Δεδομένης της ευρείας βάσης των μελών τους, τα φινλανδικά συνδικάτα προχωρούν συχνά σε απεργιακές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας να ασκήσουν πολιτική πίεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v