Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Τερματίζουν το ράλι μετοχών οι αυξήσεις επιτοκίων

Υποχώρηση 5,6% στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη εντός δύο εβδομάδων, μετά το υψηλό όλων των εποχών αλλά και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, που φαίνεται πως θα συνεχιστούν.

Τουρκία: Τερματίζουν το ράλι μετοχών οι αυξήσεις επιτοκίων
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων προκαλούν αναταράξεις στις τουρκικές μετοχές, με μοχλό της καθόδου τον τραπεζικό τομέα. Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης Borsa 100, που είχε από τις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος, σημειώνοντας αύξηση 70% από τις εκλογές του Μαΐου, ξαφνικά αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους. Από το υψηλό όλων των εποχών στις 7 Σεπτεμβρίου, έχει υποχωρήσει 5,6% σε όρους λίρας. Επιμέρους τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η πτωτική τάση θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να συνεχιστεί.

Η κεντρική τράπεζα έχει επιταχύνει τον ρυθμό των αυξήσεων επιτοκίων, αφού ο προσφάτως διορισθείς υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έθεσε ως προτεραιότητα την καταστολή του πληθωρισμού.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αναμένεται αύριο Πέμπτη να αυξήσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας από 25% σε 30%, σύμφωνα με εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού έχει ήδη αυξηθεί κατά 1.650 μονάδες βάσης, ωθώντας το επιτόκιο καταθέσεων τριμήνου σε λίρες στο 41%, επίπεδο εντελώς μη δελεαστικό. Η κατάργηση του ειδικού προγράμματος αποταμιεύσεων σε λίρες ενισχύει επίσης τον ανταγωνισμό μεταξύ των τουρκικών τραπεζών για την προσέλκυση καταθέσεων σε λίρες.

«Τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μπορεί να απαιτούν την προσοχή των επενδυτών, εγκυμονώντας διορθωτικές κινήσεις», δήλωσε ο Μπουράκ Ισιάρ, επικεφαλής ερευνών στην ICBC Turkey Investment. Αυτό αντισταθμίζεται από αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό που επισκιάζουν αντίστοιχες άλλων αναδυόμενων αγορών, διατηρώντας ελκυστικά για τους ξένους αγοραστές τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, είπε.

Παράλληλα, τράπεζες και εταιρείες της χώρας έχουν αρχίσει να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα σε ευρώ, καθώς αναπτύσσεται αντίστοιχο διεθνές ενδιαφέρον ως συνέπεια της στροφής σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Οι πωλήσεις αναζωογονούνται και οι εκδόσεις ενθαρρύνονται καθώς η απότομη πτώση του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας, την οποία προκάλεσε η επιστροφή της χώρας στην οικονομική ορθοδοξία, έχει επαναφέρει την «καθυστερημένη ζήτηση» από εταιρείες και τράπεζες που δεν μπορούσαν να βγουν στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Okan Akin, αναλυτή της Alliance Bernstein.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v