Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουρκία συζητά με Κίνα για πυρηνικό σταθμό στην ανατολική Θράκη

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τρίτο πυρηνικό σταθμό στη γειτονική χώρα. Πυρηνικό «οικοσύστημα» τελικός στόχος της Αγκυρας για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Τουρκία συζητά με Κίνα για πυρηνικό σταθμό στην ανατολική Θράκη

Η Τουρκία ελπίζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Κίνα και να υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού της χώρας «μέσα στους επόμενους μήνες», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος ενέργειας την Πέμπτη μεταδίδει η Daily Sabah.

Οι συζητήσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας της χώρας, φτάνουν τώρα στα οριστικά τους στάδια δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την κατασκευή του εργοστασίου στην επαρχία Κιρκλαρελί στην περιοχή της Θράκης είχαν μεγάλη διάρκεια. «Έχουμε φτάσει τώρα στο στάδιο που θα πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς εμπλέκονται και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία εδώ και πολύ καιρό. Είμαστε αρκετά κοντά».

Ο Μπαϊρακτάρ διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν σημαντικά σημεία διαμάχης μεταξύ των μερών και πιστεύει ότι θα μπορούσαν σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καλύψουμε τα κενά που απομένουν και ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», σημείωσε.

Τόνισε τη σημασία της μείωσης του μεριδίου του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη μιας οικονομίας ουδέτερης από εκπομπές άνθρακα.

Η Ρωσία κατασκευάζει επί του παρόντος τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας, στο Ακκούγιου, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε τελικά να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι «κυριότερες κατασκευαστικές εργασίες» ολοκληρώθηκαν στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες του ρωσικού εργοστασίου.

«Κινείται καλά», είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια στα 20 γιγαβάτ, σχεδόν τέσσερις φορές από ό,τι θα μπορούσε να παράγει το εργοστάσιο στο Ακκούγιου όταν λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα μέσα σε λίγα χρόνια.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί επιπλέον 5 γιγαβάτ χωρητικότητας από μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, γνωστούς ως SMR.

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο πυρηνικό οικοσύστημα στην Τουρκία», είπε ο Μπαϊρακτάρ. «Χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια για μια επιτυχημένη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια έως το 2050».

Η Τουρκία έχει συνομιλήσει με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom για την κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Σινώπης της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η χώρα ήταν επίσης ανοιχτή σε προσφορές από εταιρείες της Νότιας Κορέας καθώς και από εκείνες στην Κίνα που θέλουν να κατασκευάσουν "μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες".

"Συζητάμε (τη Σινώπη) με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες", είπε ο Μπαϊρακτάρ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v