Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπλόκο» Βερολίνου στην εξαγορά γερμανικής startup από κινεζική εταιρεία

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να μην επιτρέψει στη Shanghai Spacecom Satellite Technology να εξαγοράσει το σύνολο γερμανικής startup δορυφορικής τεχνολογίας.

«Μπλόκο» Βερολίνου στην εξαγορά γερμανικής startup από κινεζική εταιρεία

Η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε την Τετάρτη την πλήρη εξαγορά της startup KLEO Connect από κινεζική εταιρεία, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να μην επιτρέψει στη Shanghai Spacecom Satellite Technology, η οποία έχει ήδη το 53% της εταιρείας, να αποκτήσει το μειοψηφικό μερίδιο 45% που διαθέτει στη startup η γερμανική εταιρεία EightyLeo, σύμφωνα με τις πηγές.

Η KLEO Connect θέλει να δημιουργήσει ένα δίκτυο 300 μικρών δορυφόρων που θα κινούνται σε χαμηλή τροχιά από τη Γη ώς το 2028 μαζί με την επίγεια υποδομή για την παροχή παγκόσμιων υπηρεσιών επικοινωνίας, παρόμοια με το Starlink της SpaceX.

Αυτός ο τομέας θεωρείται στρατηγικής σημασίας, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση σχετικά με την πιθανή χρήση του Starlink από τον ουκρανικό στρατό για την άμυνά του κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Ο Έλον Μασκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να ενεργοποιήσει το δορυφορικό δίκτυο Starlink στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας πέρυσι για να βοηθήσει επίθεση στον ρωσικό στόλο, λέγοντας ότι φοβόταν τη συνενοχή σε μια «μείζονα» πολεμική πράξη.

Η Γερμανία έχει σκληρύνει τον τελευταίο χρόνο τη στάση της απέναντι στην Κίνα, με την κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να προειδοποιεί για την ανάγκη μείωσης των στρατηγικών της εξαρτήσεων από την ασιατική υπερδύναμη.

Το Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο μπλόκαρε τις μελλοντικές κινεζικές επενδύσεις σε δύο εγχώριους παραγωγούς ημιαγωγών, αφού οι κινήσεις προκάλεσαν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τη ροή ευαίσθητης τεχνολογικής τεχνογνωσίας στο Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v