Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Αλμα πτωχεύσεων εταιρειών, στη σκιά της ύφεσης

Πάνω από 20% ήταν οι αιτήσεις για πτωχεύσεις επιχειρήσεων που δέχθηκαν τα γερμανικά περιφερειακά δικαστήρια το 1ο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Γερμανία: Αλμα πτωχεύσεων εταιρειών, στη σκιά της ύφεσης

Κατακόρυφα αυξάνεται ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών στη Γερμανία, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, όπως προειδοποιεί η Κομισιόν.

Τον Ιούνιο, 1.548 εταιρείες χρεοκόπησαν, ένας αριθμός αυξημένος κατά 36% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Το 1ο εξάμηνο του 2023, τα γερμανικά περιφερειακά δικαστήρια ανέφεραν 8.571 πτωχεύσεις επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Πρόκειται για 20,5% περισσότερες αιτήσεις εταιρικών πτωχεύσεων σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2022.

Βυθίζει την ευρωζώνη η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές προβλέψεις της. Το ΑΕΠ στις χώρες του ευρώ θα αυξηθεί 0,8% φέτος και 1,3% του χρόνου, έναντι 1,1% και 1,6% που εκτιμούσε τον Μάιο. Ψηλά ο πληθωρισμός, στο 5,6%.

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν φέτος και την επόμενη χρονιά, εκτιμά η Κομισιόν, καθώς η καταναλωτική ζήτηση δέχεται χτύπημα από τον υψηλό πληθωρισμό και η μεγαλύτερη οικονομία, η Γερμανία, διολισθαίνει σε ύφεση φέτος παρασύροντας όλο το μπλοκ.

Η πτώση της γερμανικής βιομηχανίας είναι πιθανώς αρκετά έντονη, ώστε να έχει παρασύρει την οικονομία και πάλι σε συρρίκνωση κατά το τρέχον τρίμηνο, λένε οι αναλυτές.

Μηνιαία έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται πλέον να μειωθεί κατά 0,1% τους τρεις μήνες που θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, προτού συνεχιστεί αυτή η επιδείνωση προς το τέλος της χρονιάς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v