Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και ΕΕ σχεδιάζουν νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα

Προσπάθεια να τερματιστεί η διαμάχη ανάμεσα σε Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες. Χρειάζονται συμφωνία για τα μέταλλα μέχρι Οκτώβρη, αλλιώς επιστρέφουν αυτόματα οι δασμοί σε μεταξύ τους εξαγωγές.

ΗΠΑ και ΕΕ σχεδιάζουν νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δουλεύουν πάνω σε μια συμφωνία που θα εισαγάγει νέους δασμούς, με στόχο την υπερπροσφορά χάλυβα από την Κίνα και άλλες χώρες, καθώς και να αφήσουν πίσω τους μια εμπορική σύγκρουση της εποχής Τραμπ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δασμοί θα επικεντρωθούν κυρίως σε εισαγωγές από την Κίνα που επωφελούνται από μη εμπορικές πρακτικές, σύμφωνα με άτομα που είναι κοντά στις συζητήσεις, τα οποία ανέφεραν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Το εύρος των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων άλλων χωρών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο και το επίπεδο των δασμών, εξακολουθούν να συζητούνται. Αναμένεται επίσης να παρέχει ένα πλαίσιο για να ενταχθούν και άλλες χώρες στο μέλλον.

Η συμφωνία θα αποτελεί μέρος του «Παγκόσμιου Διακανονισμού για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο», που η ΕΕ και η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύονται από το 2021. Οι συνομιλίες στοχεύουν στη διευθέτηση μιας διαμάχης που ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από Ευρώπη, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές από το 2018 και η ΕΕ εφαρμόζει περίπου το ίδιο επίπεδο δασμού σε μια σειρά εισαγωγών χάλυβα στο πλαίσιο των δικών της μέτρων.

Το 2021, συμφώνησαν να σταματήσουν τα τιμωρητικά μέτρα που επέβαλε η μία πλευρά στα αγαθά της άλλης και έθεσαν ως προθεσμία την 31η Οκτωβρίου φέτος για την εξεύρεση μόνιμης λύσης. Μετά από αυτή, οι δασμοί της εποχής Τραμπ και τα αντίποινα της ΕΕ προβλέπεται να επιστρέψουν αυτόματα σε εξαγωγές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός εάν οι δύο πλευρές επεκτείνουν την τρέχουσα εκεχειρία.

Η συμφωνία υπό συζήτηση θα είναι πιθανότατα προσωρινή, σύμφωνα με μία από τις πηγές, επειδή δεν θα διαχειριστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των εισαγωγών άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v