Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτος μήνας βύθισης για τις κινεζικές εξαγωγές

Πτώση 8,8% καταγράφεται τον Αύγουστο, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί. Απέφυγε να προχωρήσει σε σαρωτικές κινήσεις τόνωσης της οικονομίας το Πεκίνο.

Τέταρτος μήνας βύθισης για τις κινεζικές εξαγωγές

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 8,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σηματοδοτώντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώσης, ένα ακόμη χτύπημα για τον μεταποιητικό τομέα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η συρρίκνωση του Αυγούστου ήταν μικρότερη από το 9,2% που περίμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά και πιο περιορισμένη από την πτώση τον Ιούλιο, όταν οι εξαγωγές της Κίνας έπεσαν 14,5%, στη χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 7,3% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Reuters για πτώση 9% και πτώση 12,4% τον Ιούλιο.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στο διεθνές εμπόριο έρχεται καθώς η κυβέρνηση παλεύει με την αναταραχή στον τομέα των ακινήτων, έναν από τους άλλους κύριους μηχανισμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Το κινεζικό εμπόριο ενίσχυσε την οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των lockdown, αλλά οι εξαγωγείς έχουν δυσκολευτεί φέτος με τον υψηλό παγκόσμιο πληθωρισμό καθώς οι δυτικοί καταναλωτές μείωσαν τις αγορές ηλεκτρονικών ειδών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο απέφυγαν να υιοθετήσουν σαρωτικά μέτρα τόνωσης για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία υστερούσε το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνουν οι Financial Τimes.

Ο επίσημος στόχος οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας για φέτος είναι 5%, το χαμηλότερο τέτοιο ποσοστό εδώ και δεκαετίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v