Ινδία-G20: Η απουσία του προέδρου Σι δεν είναι ασυνήθιστη

Η απόφαση του Κινέζου προέδρου να μην παραστεί στη σύνοδο κορυφής, δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την έκδοση ενός συναινετικού τελικού ανακοινωθέντος, υποστήριξε ο Ινδός ΥΠΕΞ.

Ινδία-G20: Η απουσία του προέδρου Σι δεν είναι ασυνήθιστη

Η απουσία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από την σύνοδο κορυφής της G20, που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα στο Νέο Δελχί, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την έκδοση ενός συναινετικού τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη διεξάγεται στο πλαίσιο ενός "πολύ ταραγμένου" παγκοσμίου περιβάλλοντος και οι προσδοκίες για την εξεύρεση λύσεων από την G20 σε κάποια από τα πιο πιεστικά προβλήματα είναι "πολύ υψηλές", σημείωσε ο Ινδός υπουργός σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της G20 διαπραγματεύονται για να επιτύχουν συναίνεση και να καταλήξουν σε μια τελική διακήρυξη στην σύνοδο κορυφής του Νέου Δελχί, σημείωσε ο Τζαϊσανκάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε απειλή του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ --ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο αντικαθιστώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν-- ότι η Ρωσία θα μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, αν αυτό δεν αντανακλά τη θέση της Μόσχας όσον αφορά την Ουκρανία και άλλες κρίσεις.

Σημείωσε ότι οι χώρες προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις και ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να "προδικάζει" το αποτέλεσμα.

"Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι της G20 που έρχονται στο Δελχί θα καταλάβουν την ευθύνη που φέρουν (...) ότι οι υπόλοιπες 180 χώρες του κόσμου περιμένουν από αυτούς να ορίσουν κατευθύνσεις και ότι δεν έχουν το περιθώριο να τις απογοητεύσουν", υπογράμμισε ο Τζαϊσανκάρ.

Η G20 είναι "πολύ συνεργατικό φόρουμ" και "όχι η αρένα για άσκηση πολιτικής ισχύος", δήλωσε επίσης στο ANI, στο οποίο το Reuters έχει μειοψηφικό μερίδιο.

"Σήμερα οι προσδοκίες του κόσμου είναι πολύ υψηλές όσον αφορά το τι μπορεί να παράξει η G20, και να παράξει ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις του κόσμου", υπογράμμισε.

Βαθειές Διαιρέσεις

Η G20 συσπειρώνει τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά είναι διαιρεμένη λόγω των διαφορών όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απουσία του Πούτιν και του Σι, όπως και οι διαιρέσεις για τον πόλεμο σημαίνουν ότι θα είναι δύσκολο να καταλήξουν οι ηγέτες σε ομοφωνία στην δήλωση της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους.

Ο Τζαϊσανκάρ πρόσθεσε ότι ηγέτες έχουν απουσιάσει από συνόδους κορυφής και στο παρελθόν και ότι το γεγονός ότι ο Σι θα απουσιάσει επίσης δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και δεν έχει καμία σχέση με την Ινδία.

Οι σχέσεις Ινδίας-Κίνας έχουν παγώσει έπειτα από φονική στρατιωτική σύγκρουση στα σύνορά τους στα Ιμαλάια τον Ιούνιο του 2020 και αναλυτές δηλώνουν ότι η απουσία του Κινέζου προέδρου από την σύνοδο αυτή αποτελεί νέο πισωγύρισμα για τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο ασιατικούς γίγαντες.

Ωστόσο η απουσία του Σι θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη της θεωρίας του ότι "η Ανατολή ανέρχεται και η Δύση πέφτει", όπως και ένδειξη αλληλεγγύης στον Πούτιν, δήλωσε ο Ουέν-Τι Σουνγκ, πολιτικός επιστήμονας στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο.

Την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ στην σύνοδο κορυφής και ο Τζαϊσανκάρ επεσήμανε ότι η "θέση μιας χώρας αντανακλάται προφανώς από οποιονδήποτε την εκπροσωπεί".

Η σύνοδος κορυφής της G20 είχε θεωρηθεί επίσης ότι μπορεί να προσέφερε έδαφος για μια πιθανή συνάντηση ανάμεσα στον Σι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει ότι θα μετάσχει.

Ο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί κατά την σύνοδο στην μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και στην παρότρυνση άλλων πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών να προωθήσουν τα δάνεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και προγράμματα υποδομής, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο Λευκός Οίκος.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι ελπίζει να συζητήσει για τα ψηφιακά ζητήματα και την επισιτιστική ασφάλεια. Η Ινδία έχει ανακοινώσει ότι γίνονται συνομιλίες σε παγκόσμιο πλαίσιο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v