Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασιάζει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού η Ευρώπη

Σύντομα η ετήσια παραγωγή θα προσεγγίσει τις 600.000 οβίδες 155 χιλιοστών. Ωστόσο έχει υποσχεθεί να παραδώσει ένα εκατομμύριο στην Ουκρανία και... δυσκολεύεται.

Διπλασιάζει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού η Ευρώπη

Η παραγωγή στην Ευρώπη πυρομαχικών για το πυροβολικό πρόκειται να διπλασιαστεί, σε μια προσπάθεια να στηριχτεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας.

«Βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές ικανότητες έχουν ανέβει, επομένως αυτή είναι μια θετική τάση», δήλωσε ο Χάνο Πέβκουρ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. «Πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους, μπορούμε να παράγουμε σχεδόν διπλάσια βλήματα απ' ό,τι ένα χρόνο πριν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε να ενισχύσει γρήγορα την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Ωστόσο, τα χρόνια περιορισμένων δαπανών για όπλα άφησαν την αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης να μην είναι σε θέση να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή.

Ο Πέβκουρ δεν διευκρίνισε το επίπεδο στο οποίο αναμένεται να φτάσει η βιομηχανία, αλλά ένα έγγραφο πολιτικής της Εσθονίας που στάλθηκε στα κράτη-μέλη νωρίτερα αυτό το έτος ανέφερε ότι το μπλοκ είχε ικανότητα να παράγει περίπου 300.000 βλήματα ετησίως.

Ο διπλασιασμός αυτού του αριθμού θα σήμαινε την παραγωγή έως και 600.000 μέχρι το τέλος αυτού του έτους, με την παραγωγή να συνεχίζει να αυξάνεται. Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο Bloomberg ότι η παραγωγή αναμένεται να φτάσει το 1 εκατομμύριο οβίδες το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η ΕΕ υστερεί στη δέσμευσή της να στείλει στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού έως τον Φεβρουάριο, ένα σχέδιο που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος, με βάση μια πρόταση της Εσθονίας.

Μέχρι στιγμής, το μπλοκ έχει ξοδέψει περίπου τα μισά από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί για τις προσπάθειες, αλλά έχει παραδώσει μόνο 224.000 οβίδες και 2.300 πυραύλους από τα υπάρχοντα αποθέματα στην Ουκρανία, δήλωσε τον Αύγουστο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Josep Borrell.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι ανησυχούν για το ότι τα κράτη-μέλη έχουν στείλει στην Ουκρανία μέχρι στιγμής μόνο το ένα τέταρτο των πυρομαχικών που προβλέπονταν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v