Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο συννεφιασμένος Σεπτέμβριος ανεβάζει τις τιμές του ρεύματος

Αν και θα παραμείνει ζεστός ο καιρός, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, εντούτοις η μείωση της ηλιοφάνειας και οι ασθενέστεροι άνεμοι θα περιορίσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πιθανή αύξηση της ζήτησης για άνθρακα και φυσικό αέριο.

Ο συννεφιασμένος Σεπτέμβριος ανεβάζει τις τιμές του ρεύματος

Η Ευρώπη αναμένεται να παραγάγει λιγότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές τον φετινό Σεπτέμβριο απ' ό,τι συνήθως, καθώς δεν θα βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, ενισχύοντας ενδεχομένως τη ζήτηση για άνθρακα και φυσικό αέριο ακόμη και πριν από την επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Η βροχή, η νεφοκάλυψη και οι ασθενέστεροι άνεμοι σε περιοχές της γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα με ορισμένες μετεωρολογικές προβλέψεις, θα επιφέρουν χαμηλότερη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αν και ο Σεπτέμβριος δεν έχει συνήθως υψηλή ενεργειακή ζήτηση, γράφει το Bloomberg, μια συνεχής πτώση των θερμοκρασιών θα μπορούσε τελικά να αυξήσει τη σημασία των ορυκτών καυσίμων.

«Αν συμβεί αυτό», δηλώνει ο Kerry Thacker-Smith, επικεφαλής αναλυτής στο S&P Global Commodity Insights, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με ό,τι αναμενόταν».

Η Ευρώπη βίωσε ένα καλοκαίρι με πρωτόγνωρα επίπεδα καύσωνα και ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες. Ο φετινός Ιούλιος υπήρξε ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί στον κόσμο. Απ' τη μια, πυρκαγιές και πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρη την ήπειρο, απ' την άλλη, η ηλιοφάνεια και η επέκταση των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφεραν αύξηση της παραγωγής, φέρνοντας κατά διάστημα βύθιση των τιμών ενέργειας ακόμη και υπό το μηδέν.

Οι μέσες θερμοκρασίες αναμένεται να πέφτουν σταθερά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά θα εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο στην κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγο στη Maxar Technologies. Η Σκανδιναβία και η Ανατολική Ευρώπη θα έχουν ζέστη, είπε.

Εν τω μεταξύ, βροχές στα νότια της ηπείρου θα ρίξουν τις θερμοκρασίες πιο χαμηλά από τα συνήθη επίπεδα στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

«Χαμηλότερη από τα κανονικά επίπεδα ηλιακή και αιολική παραγωγή αναμένεται τον επόμενο μήνα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στο Atmospheric G2. «Ωστόσο, οι χαμηλότερες προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιθανότατα θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο απ' ό,τι αν συνέβαιναν στην καρδιά του καλοκαιριού ή του χειμώνα, καθώς ο Σεπτέμβριος σε γενικές γραμμές δεν είναι μήνας μεγάλης ζήτησης ενέργειας», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v