Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διώρυγα Παναμά: Γρηγορόσημο $3 εκατ. για να «πηδήξεις» την ουρά των πλοίων

Εχουν στερέψει από την ξηρασία οι δεξαμενές και τα πλοία διασχίζουν το κανάλι με ρυθμούς χελώνας. Πλειστηριασμούς διοργανώνει η αρχή της διώρυγας για όσους ναυλωτές βάζουν το χέρι στην τσέπη για να προσπεράσουν από δεξιά...

Διώρυγα Παναμά: Γρηγορόσημο $3 εκατ. για να «πηδήξεις» την ουρά των πλοίων

Οι ναυλωτές πλοίων καλούνται να πληρώσουν ποσά ρεκόρ εάν θέλουν να προσπεράσουν άλλα πλοία που περιμένουν στην ουρά για να διασχίσουν τη διώρυγα του Παναμά, που πλήττεται από την ξηρασία.

Ενα πλοίο, μάλιστα, πλήρωσε 2,4 εκατ. δολάρια — πλέον του τυπικού τέλους διαμετακόμισης περίπου 400.000 δολ. — για να αποκτήσει προβάδισμα και να διασχίζει την πλωτή οδό γρηγορότερα, ανέφερε η ναυτιλιακή εταιρεία Avance Gas Holding.

Η ουρά αυξάνεται εδώ και μήνες, καθώς λόγω ξηρασίας υπάρχει λιγότερο νερό για να γεμίσει τις δεξαμενές του καναλιού. Κατά συνέπεια, διέρχονται λιγότερα πλοία και μεταφέρονται λιγότερα φορτία - αυξάνοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των ναυλώσεων, σε μια πλωτή οδό που διακινεί πάνω από μισό δισεκατομμύριο τόνους φορτίου κάθε χρόνο.

Για όσους επιθυμούν να πηδήξουν την ουρά, η Αρχή της Διώρυγας Παναμά διοργανώνει πλειστηριασμούς.

«Μπορείτε να προσπεράσετε την ουρά, αλλά είναι εξαιρετικά ακριβό», είπε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της Avance Gas. «Έχουν εκτοξευθεί τα συνολικά τέλη σχεδόν στα 3 εκατ. δολάρια για να περάσει ένα πλοίο».

Η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v