Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντομπρόβσκις καλεί Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Στην Ινδία για τη σύνοδο της G20 ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες ΟΗΕ και Τουρκίας για την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας». Ευρωπαϊκά παράπονα αλλά και εμπορικό άνοιγμα προς το Νέο Δελχί.

Ντομπρόβσκις καλεί Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και να επιτρέψει την ασφαλή τους διέλευση από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετά την αποχώρηση της Μόσχας τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ρωσία στη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί «τα σιτηρά σαν όπλο», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, που βρίσκεται στην Ινδία για να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου της G20.

«Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Τουρκίας αναφορικά με την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ προσφέρει εναλλακτικές εμπορικές οδούς για τα ουκρανικά σιτηρά και άλλες εξαγωγές.

Μέχρι στιγμής περίπου 45 εκατ. τόνοι σιτηρών, σπόρων και άλλων σχετικών προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω εναλλακτικών οδών από την Πολωνία και τη Ρουμανία, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

Η ΕΕ στηρίζει το Κίεβο με την παροχή αμυντικής, οικονομικής και άλλης βοήθειας, με στόχο «τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν πέρα από τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας», σημείωσε.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι κάποιες χώρες – περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας— δεν συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ινδίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι τελευταίοι αναφέρθηκαν στο θέμα των ινδικών εξαγωγών διυλισμένου πετρελαίου το οποίο επεξεργάζεται η Ινδία αφού εισάγει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι μ' αυτό τον τρόπο οι δυτικές κυρώσεις χάνουν το νόημά τους.

Ωστόσο ο Ντομπρόβκσις εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι πιθανό να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας και ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v