Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέιν (ΕΚΤ): Η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί τα δύο επόμενα χρόνια

Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο της οικονομίας που θα μπορούσαμε να περιμέναμε αν δεν είχε συμβεί η πανδημία, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Λέιν (ΕΚΤ): Η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί τα δύο επόμενα χρόνια

Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια και είναι απίθανο να βιώσει μια βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

Η οικονομία του μπλοκ των 20 εθνών που μοιράζονται το ευρώ έχει σε γενικές γραμμές παραμείνει στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα, καθώς η μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν ανάκαμψη φέτος, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να καταγράψει οριακή μόνο αύξηση το 2023.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Λέιν σ podcast που δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ.

«Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο της οικονομίας που θα μπορούσαμε να περιμέναμε αν δεν είχε συμβεί η πανδημία», είπε ο Λέιν. «Αυτή η τάση θα περιμέναμε να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου» πρόσθεσε.

Οι τιμές της ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι τους πρώτους μήνες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό επίσης θα περάσει τελικά στους καταναλωτές, αφήνοντας τα νοικοκυριά με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, υποστήριξε ο Λέιν.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα νοικοκυριά θα πρέπει να βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση» είπε ο Λέιν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v