Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέβηκε ελάχιστα η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία

Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών ZEW αυξήθηκε λίγο στο -12,3 τον Αύγουστο, με εκτίμηση -14,9. Το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων θεωρείται θετικό για τη Γερμανία, λέει ο πρόεδρος του ZEW.

Ανέβηκε ελάχιστα η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας βελτιώθηκε ελάχιστα, υπογραμμίζοντας τον διαρκή αγώνα να ανακτήσει η οικονομία τη δυναμική της μετά την ύφεση.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε σε -12,3 τον Αύγουστο από -14,7 τον Ιούλιο, καλύτερα από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Ωστόσο, ένας δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε σημαντικά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

«Αυτές οι αυξημένες προσδοκίες πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας σημαντικά επιδεινωμένης αξιολόγησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.

Οι ερωτηθέντες, σε γενικές γραμμές, δεν βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ και οι οικονομικές προοπτικές για τις ΗΠΑ έχουν δει μια «σημαντική αύξηση», είπε. «Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στις βελτιωμένες προσδοκίες για τη Γερμανία».

Ενώ η ευρωζώνη έχει αποφύγει μια συρρίκνωση, η μεγαλύτερη οικονομία της κατάφερε να μείνει στάσιμη μετά την έξοδο από τη χειμερινή ύφεση που προκλήθηκε από τον υπερμεγέθη μεταποιητικό της τομέα.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς η χαμηλή ζήτηση από την Κίνα και τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν τη δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v