Μιανμάρ: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες

Κάθε χρόνο, χιλιάδες Ροχίνγκια βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους πραγματοποιώντας επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια από τους καταυλισμούς του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ στην προσπάθεια να φθάσουν στη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πνίγηκαν ανοικτά της Μιανμάρ μετά το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια οι οποίοι προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα όπου είναι θύματα διακρίσεων.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες Ροχίνγκια βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους πραγματοποιώντας επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια από τους καταυλισμούς του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ στην προσπάθεια να φθάσουν στη Μαλαισία και την Ινδονησία, χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο πλεούμενο που κατευθυνόταν στη Μαλαισία όταν αυτό ανατράπηκε λόγω θαλασσοταραχής τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, σύμφωνα με τον Μπάιαρ Λα, διασώστη του ιδρύματος Shwe Yaung Metta στη Σιτούε, στο κρατίδιο Ραχίν (δυτική Μιανμάρ).

"Ανασύραμε 17 πτώματα" δήλωσε ο διασώστης και πρόσθεσε πως άλλοι 30 άνθρωποι αγνοούνται. "Εντοπίσαμε οκτώ ανθρώπους ζωντανούς. Η αστυνομία τους πήρε για να τους ανακρίνει".

Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν τους ανθρώπους που αγνοούνται, πρόσθεσε, αν και ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων δεν είναι γνωστός.

Το κρατίδιο Ραχίν στη Μιανμάρ, με πλειονότητα βουδιστών κατοίκων, φιλοξενεί περίπου 600.000 μουσουλμάνους Ροχίνγκια.

Περισσότεροι από 3.500 Ροχίνγκια που επέβαιναν σε 39 σκάφη προσπάθησαν να διαπλεύσουν τη θάλασσα Ανταμάν και τον κόλπο της Βεγγάλης το 2022, έναντι 700 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο.

Τουλάχιστον 348 Ροχίνγκια έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνταν στη θάλασσα πέρυσι, ανέφερε η UNHCR, απευθύνοντας έκκληση για περιφερειακή απόκριση προκειμένου να αποφευχθούν νέες τραγωδίες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι εκκλήσεις που απηύθυναν στις λιμενικές αρχές της περιοχής για "διάσωση και αποβίβαση ανθρώπων σε κίνδυνο έμειναν κενό γράμμα, με πολλά πλεούμενα να περιφέρονται στη θάλασσα επί εβδομάδες".

Η Διεθνής Αμνηστία συγκρίνει τις συνθήκες διαβίωσης των Ροχίνγκια στο κρατίδιο Ραχίν με το "απαρτχάιντ".

Το 2017, εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε ο στρατός της Μιανμάρ ανάγκασε περίπου 750.000 Ροχίνγκια να φύγουν από τη χώρα για να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές, έπειτα από πολλές μαρτυρίες που έκαναν λόγο για δολοφονίες, πυρκαγιές από πρόθεση και βιασμούς.

Η Μιανμάρ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε κατηγορίες για γενοκτονία ενώπιον ανώτατων δικαστικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από αυτήν τη μαζική έξοδο.

Το Μπανγκλαντές και η Μιανμάρ ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα για επαναπατρισμό 1.176 προσφύγων, παρά την έκδηλη ανησυχία των προσφύγων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch -- HRW) που προειδοποίησε για τους "σοβαρούς κινδύνους" για αυτούς.

Τον Ιούλιο, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπανγκλαντές δήλωσε πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ασφαλείς για την επιστροφή των προσφύγων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

Περικοπές στον προϋπολογισμό του ανάγκασαν το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ να μειώσει δύο φορές φέτος τις μερίδες που διανέμει στους καταυλισμούς των προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές.

Ένας κυκλώνας σάρωσε το κρατίδιο Ραχίν τον Μάιο και η στρατιωτική χούντα εμπόδισε την παροχή διεθνούς βοήθειας.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος αφότου η πολιτική κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη περίοδο δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v