Το εμπόριο της Κίνας κατρακύλησε τον Ιούλιο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να μειώνονται πιο απότομα από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, περισσότερο από έξι μήνες αφότου το Πεκίνο χαλάρωσε τους περιορισμούς της πανδημίας.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίου, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, η πιο απότομη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 12,4%, μια από τις χειρότερες μειώσεις των τελευταίων ετών.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση 12,5% και 5% αντίστοιχα.
Η αδυναμία στο διεθνές εμπόριο είναι μία από τις κύριες πηγές πίεσης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Πεκίνο, οι οποίοι επίσης παλεύουν με την αναιμική ανάπτυξη του τομέα ακινήτων και την απογοητευτική εγχώρια ζήτηση μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας τον Δεκέμβριο, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι εξαγωγές της Κίνας συνέβαλαν στη στήριξη της οικονομίας της κατά τη διάρκεια τριών ετών lockdown, αλλά πιέστηκαν το 2023 καθώς ο υψηλός παγκόσμιος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια περιόρισαν τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα. Οι εξαγωγές μειώθηκαν από έτος σε έτος σε καθέναν από τους τρεις τελευταίους μήνες, σημειώνοντας πτώση 12,4% τον Ιούνιο, όταν οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 6,8%.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει θέσει έναν επιφυλακτικό στόχο οικονομικής ανάπτυξης 5% φέτος, τον χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών. Το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε με 6,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν η Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις ήταν σε lockdown, αλλά η ανάπτυξη ήταν μόλις 0,8% σε τριμηνιαίους όρους.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν την Τετάρτη, πλησιάζουν εδώ και μήνες τον αποπληθωρισμό και θα παράσχουν περαιτέρω στοιχεία για τις εγχώριες δαπάνες.