Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και Κίνα ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας

Οι δύο πλευρές εξετάζουν σειρά συναντήσεων για να αντιμετωπίσουν ακανθώδη ζητήματα με σαφείς στόχους, σύμφωνα με τους Financial Times.

ΗΠΑ και Κίνα ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανοίγουν νέους διαύλους επικοινωνίας για την επίλυση διαφωνιών, σε μια ένδειξη ότι γίνονται βήματα πρόοδου προς τη σταθεροποίηση των σχέσεων. 

Σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές των Financial Times, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα δημιουργήσουν δύο ομάδες εργασίας που θα επικεντρωθούν σε περιφερειακά ζητήματα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και μια τρίτη ομάδα η οποία θα ασχολείται με ευρύτερα ζητήματα. 

Η κίνηση είναι η πρώτη απτή πρόοδος προς τον στόχο που έθεσαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί τον Νοέμβριο να αποτρέψουν να μετατραπεί ο ανταγωνισμός των δύο χωρών σε σύγκρουση.

Πηγή των F.T. είπε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν σειρά συναντήσεων για να αντιμετωπίσουν ακανθώδη ζητήματα με σαφείς στόχους, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα αποκαταστήσουν τους επίσημους «διάλογους» που υπήρχαν στις πρώην κυβερνήσεις, οι οποίοι σύμφωνα με τους επικριτές τους ήταν υπέρμετρα επικεντρωμένοι στη διαδικασία αντί για το αποτελέσματα.

Η απροθυμία δημιουργίας επίσημων «διαλόγων» έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επέκριναν την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση των επαφών με το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v