Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Ποινή κάθειρξης 19 ετών στον Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινές συνολικής διάρκειας 11,5 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες.

Ρωσία: Ποινή κάθειρξης 19 ετών στον Αλεξέι Ναβάλνι

Ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε σήμερα σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης αφού κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών, δήλωσαν οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, επικαλούμενοι τον δικαστή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Ναβάλνι είχε δηλώσει χθές ότι αναμένει να του επιβληθεί μια «σταλινική» ποινή που θα παρατείνει την υπάρχουσα ποινή φυλάκισής του για περίπου 18 ακόμη χρόνια.

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινές συνολικής διάρκειας 11,5 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που λέει ότι είναι ψεύτικες, ενώ το πολιτικό του κίνημα έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει κηρυχθεί «εξτρεμιστικό».

Το Κρεμλίνο, το οποίο φροντίζει να μην αναφέρει ποτέ το όνομα του Ναβάλνι, αρνείται ότι τον διώκει και έχει δηλώσει ότι δεν παρακολουθεί καν την υπόθεση.

Το δικαστήριο της αποικίας κρατουμένων IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου εκτίει τις ποινές του, τον δίκασε σήμερα για έξι ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και η σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το κύκλωμα μετάδοσης της δίκης από το χώρο του δικαστηρίου ήταν τόσο κακής ποιότητας που ήταν πρακτικά αδύνατο να καταλάβει κανείς τι έλεγε ο δικαστής.

Ντυμένος με τη σκούρα στολή της φυλακής και πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, ο Ναβάλνι χαμογελούσε μερικές φορές καθώς άκουγε τον δικαστή.

Ο Ναβάλνι είχε πει ότι ο σκοπός αυτής της επιπρόσθετης φυλάκισής του ήταν να τρομάξει τους Ρώσους, αλλά ο ίδιος τους είχε παροτρύνει να μην αφήσουν να συμβεί αυτό και να σκεφτούν καλά πώς θα αντισταθούν καλύτερα στους «κακοποιούς και τους κλέφτες στο Κρεμλίνο».

Οι κατηγορίες αφορούν τον ρόλο του στο κίνημά του που έχει πλέον τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, προσπαθούσε να υποκινήσει μια επανάσταση επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v