Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις επιτοκίων: Κατέβασε ταχύτητα η Τράπεζα της Αγγλίας

Τα ανέβασε 25 μονάδες βάσης - πλέον βρίσκονται στο 5,25%, το πιο υψηλό σημείο 15 ετών. Προειδοποίησε ότι το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα. Δύο ακόμη αυξήσεις φέτος τιμολογούν οι αγορές.

Αυξήσεις επιτοκίων: Κατέβασε ταχύτητα η Τράπεζα της Αγγλίας

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στη σημερινή της συνεδρίαση - πλέον διαμορφώνονται στο 5,25%, νέο υψηλό 15 ετών, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του Ιουνίου. Προειδοποίησε ότι το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν με 6-3 υπέρ της αύξησης. Δύο μέλη - η Catherine Mann και ο Jonathan Haskel - ψήφισαν για αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτόν τον μήνα, ενώ η Swati Dhingra ψήφισε υπέρ της μη μεταβολής τους, όπως έκανε όλη αυτή τη χρονιά, προειδοποιώντας για υπερβολική αυστηροποίηση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - που και οι δύο αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα - η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να τελειώσουν.

«Η κεντρική τράπεζα ότι το επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%», ανέφερε η BoE σε νέα καθοδήγηση σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, οι traders προέβλεπαν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ήταν όντως πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης παρά να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι πρώτη φορά σε ένα χρόνο ο πληθωρισμός πέρασε κάτω από 8%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη - όπου αυξάνονται οι ελπίδες ότι τα επιτόκια πλησιάζουν στο ανώτατο σημείο τους - οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να τιμολογούν ακόμη δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την BoE μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα προέβλεψαν ότι τα επιτόκια της BoE θα πιάσουν peak στο 5,75% αργότερα φέτος.

Η ΒοΕ έκανε επίσης update στην πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό και τώρα αναμένει ότι θα επιβραδυνθεί στο 4,9% μέχρι το τέλος της χρονιάς, κάνοντας μεγαλύτερη πτώση από ό,τι είχε προβλέψει τον Μάιο.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,4%, με την ισοτιμία στο 1,264 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v