Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαισιόδοξοι οι επενδυτές για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης

Επώδυνη οικονομική ύφεση βλέπουν στη Γηραιά Ηπείρο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που κατευθύνονται προς «ήπια προσγείωση». Καταλογίζουν λάθη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απαισιόδοξοι οι επενδυτές για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης

Αυξάνονται τα στοιχήματα των επενδυτών που θέλουν την Ευρώπη να βυθίζεται σε μια επώδυνη οικονομική ύφεση. Ενισχύεται η αντίθεση με την πεποίθηση που υπάρχει στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια «ήπια προσγείωση».

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η αιφνιδιαστική άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος έχει σταματήσει και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα -τα προτιμώμενα των επενδυτών σε περιόδους πίεσης- ενισχύονται σε τιμή.

Οι αλλαγές δείχνουν ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι οικονομικοί δείκτες στην ευρωζώνη εξασθενούν ενόψει του υψηλότερου κόστους δανεισμού, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα παρά το πιο περιοριστικό περιβάλλον επιτοκίων των τελευταίων 22 ετών.

«Έχουμε δει πολλές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά η ζήτηση και η ανάπτυξη είναι ισχυρές», δήλωσε ο Ario Emami Nejad, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fidelity International.

«Η ευρωπαϊκή αναπτυξιακή δυναμική είναι αδύναμη. Πιστεύουμε ότι η [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα] έχει κάνει ένα λάθος πολιτικής και θα το αναγνωρίσει αργά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην υπόθεση ότι η ΕΚΤ αύξησε πολύ ψηλά το κόστος δανεισμού και θα αναγκαστεί να το περικόψει.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν λιγότερη επιτυχία όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, επειδή ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθωρισμού οφειλόταν στη ζημιά που προκλήθηκε στον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πρώτο εξάμηνο φέτος, οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών είχαν αναπάντεχη επιτυχία, σε αντίθεση με τις σχεδόν καθολικές προσδοκίες των αναλυτών για πτώση. Αντίθετα, ένας σχετικά ήπιος χειμώνας και η χαλάρωση της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή βοήθησαν την ήπειρο να αποφύγει ένα βαθύ σοκ και να ωθήσει τον δείκτη Stoxx Europe 600 κατά 8,5% υψηλότερα τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Αυτά τα κέρδη έχουν αντιστραφεί στα μέσα της απογοητευτικής σεζόν εταιρικών κερδών δεύτερου τριμήνου. Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στον Stoxx 600 βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιτύχουν τη μεγαλύτερη πτώση τριμηνιαίων κερδών τους από τα πρώτα στάδια της πανδημίας Covid-19, αναφέροντας μείωση 17% στα κέρδη ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο, υπερδιπλάσια από την πτώση των αντιπάλων που βρίσκονται στον S&P 500.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 20% φέτος, εν μέρει βοηθούμενος από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη - έναν τομέα που κυριαρχείται από αμερικανικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v