Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Aύξηση 0,3% στα προσωπικά εισοδήματα τον Ιούνιο

Κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που κυμαίνονταν στο 0,5%. Οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών ενισχύθηκαν 0,5%.

ΗΠΑ: Aύξηση 0,3% στα προσωπικά εισοδήματα τον Ιούνιο

Τα προσωπικά εισοδήματα των Αμερικανών κατέγραψαν μηνιαία άνοδο 0,3%, έναντι 0,4% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο κινήθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που κυμαίνονταν στο 0,5%. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,5% τον περασμένο μήνα, λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,4%, έναντι 0,1% για τον περασμένο Μάιο. 

Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% έναντι εκτιμήσεων 0,3%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν μείνει αμετάβλητες.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών αποτυπώνει την οικονομική εμπιστοσύνη, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε ξανά και οι ΗΠΑ παρέμειναν σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας. Τα νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες με ετήσιο ρυθμό 1,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι δαπάνες έχουν αυξηθεί για επτά διαδοχικούς μήνες.

Στη μεγάλη εικόνα, η ισχυρή αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανεργία και αυξανόμενους μισθούς έχει δώσει στους Αμερικανούς την αυτοπεποίθηση να ξοδέψουν περισσότερα. Υπηρεσίες όπως ή εστίαση, τα ταξίδια και η αναψυχή έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν, ωστόσο, ότι οι δαπάνες θα επιβραδυνθούν, καθώς η αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει περισσότερο την οικονομία. Το αν αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσουν τελικά τις ΗΠΑ σε ύφεση δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v