Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκαλείται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για τη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Γενς Στόλτενμπεργκ να συγκαλέσει το νεοσύστατο Συμβούλιο, με θέμα τη λειτουργία διαδρόμου που θα διασφαλίζει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Συγκαλείται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για τη Μαύρη Θάλασσα

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα, και ειδικότερα τη λειτουργία διαδρόμου για την εξαγωγή των σιτηρών, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνου Λουνγκέσκου δήλωσε ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που συστάθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, θα συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να συγκαλέσει συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας για να συζητηθεί η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και ειδικότερα η λειτουργία διαδρόμου για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Στο βραδινό του μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ζήτησε από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, να συγκαλέσει το Συμβούλιο που συστάθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους.

«Στη συνεργασία μας κινηθήκαμε σ' ένα νέο, πιο προωθημένο επίπεδο, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, και αυτός ο μηχανισμός μπορεί να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Πρότεινα στον Γενς να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση το Συμβούλιο για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα».

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία και «τη συνέχιση των προσπαθειών για τη χρησιμοποίηση των τροφίμων ως όπλου, πράγμα που πλήττει εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο».

Η συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v