Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε ένα χρόνο ανέβασε τα επιτόκια η Ρωσία

Στο 8,5% διαμορφώνονται πλέον. «Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ξεπερνά την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής, μεταξύ άλλων λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εργατικών πόρων», σημείωσε. Κι αυτό ενισχύει τον πληθωρισμό.

Πρώτη φορά σε ένα χρόνο ανέβασε τα επιτόκια η Ρωσία

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,5%, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού καθώς το αδύναμο ρούβλι ενισχύει την πληθωριστική πίεση από τη στενή αγορά εργασίας και την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση.

Ήταν η πρώτη φορά που η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τον τελευταίο χρόνο και περισσότερο, έχοντας σταδιακά αντιστρέψει μια έκτακτη άνοδό τους στο 20% που έγινε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, αφού η Ρωσία έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία, κάτι που ώθησε τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Η τελευταία περικοπή, στο 7,5%, ήταν τον Σεπτέμβριο.

«Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ξεπερνά την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής, μεταξύ άλλων λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εργατικών πόρων», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση.

Αυτό ενισχύει την επίμονη πληθωριστική πίεση, ανέφερε, ενώ η υποτίμηση του ρουβλίου φέτος «αυξάνει σημαντικά τους προπληθωριστικούς κινδύνους».

Η κεντρική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους για τον πληθωρισμό (που σήμερα είναι κάτω από το 4%) στο 5,0-6,5% από 4,5-6,5% και δήλωσε ότι κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων σε μελλοντικές συνεδριάσεις.

Η απόφαση εξέπληξε τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει αύξηση 50 μονάδων βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v