Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε ένα χρόνο κάτω από 8% ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Μικρή ανακούφιση για τα νοικοκυριά. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Πτώση καταγράφει η στερλίνα. Μαζεύονται τα στοιχήματα για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Πρώτη φορά σε ένα χρόνο κάτω από 8% ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Σημαντική πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, φτάνοντας στο 7,9% σε ετήσια βάση, σημείο που είναι το πιο χαμηλό του τελευταίου χρόνου και περισσότερο. Ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια άνοδο του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,2%, μετά την υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του 8,7% τον Μάιο, με την ετήσια αύξηση τιμών να εξακολουθεί να υπερβαίνει τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%.

Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, κάτω από την πρόβλεψη για 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός -ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- παρέμεινε σταθερός στο ετήσιο 6,9%, αλλά υποχώρησε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% που είχε φτάσει τον Μάιο.

Πτώση 0,5% καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο $1,296. Οι traders μαζεύουν τα στοιχήματά τους όσον αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Η αγορά βλέπει τώρα το βασικό επιτόκιο να πιάνει ταβάνι κάτω από το 6%, από 6,5% που θεωρούσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ο υψηλός πληθωρισμός έχει αποδειχθεί επίμονος. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να εδραιωθεί στην οικονομία, καθώς μια κρίση κόστους ζωής και μια σφιχτή αγορά εργασίας τροφοδοτούν τις αυξήσεις των μισθών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v